Sveti Rok(o) (Montpellier, oko 1348. – Voghera, 15./16. kolovoza 1376./1379.), hodočasnik, dobrotvor, zaštitnik je od kuge i kolere i nebeski zaštitnik mnogih mjesta u Neretvanskoj dolini i šire. Sve nam to govori s kojim mukama su se hrvali naši stari, a i mi danas.

Danas je njegov blagdan i evo gdje se sve slavio u našem kraju…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na svetkovinu sv. Roka župa Otrić-Struge slavi župnu zavjetnu svetkovinu i Općina Pojezerje svoj dan. Misu u 10 sati na Gračini (brdo Šubir) ispred crkvice sv. Roka predslavio je župnik don Stanko Kačunić. Posebnost je bila jedno krštenje, naime, na ovoj uzvisini koja je posvećena sv. Roku krstila se mala Roka.

Na Rujnici, starom napuštenom selu koje pripada župi Desne, ispred crkve koja nosi ime ovog sveca misno slavlje u 9:30 predvodio je župnik don Dalibor Milina.

Župa sv. Ilije proroka u Metkoviću sv. Roka slavi kao suzaštitnika. Na svečev blagdan u 19 sati misu na Predolcu, gdje se na Gradskom groblju nalazi zavjetna crkva Sv. Roka i sv. Ivana Nepomuka, slavio je novi župnik fra Denis Šimunović.

Sveti Roko suzaštitnik je i župe Opuzen. Misnom slavlju u 9 sati koje je predvodio župnik don Ante Antunović u Podgradini ispred crkve Sv. Roka prethodila je procesija.

U župnoj crkvi u Kominu, na zavjetni blagdan, misno slavlje s odrješenjem za pokojne u 8 sati predvodio je župnik don Dražen Dukić. Misa je trebala biti ispred kapele Sv. Roka na groblju ali nije zbog nevremena.

U crkvi sv. Roka u Podrujnici misu u 19 sati predvodio je župnik don Damir Bistrić.

Ispred kapele Sv. Ante i sv. Roka u Mliništu misno slavlje u 19 sati predvodio je župnik don Mladen Margeta.

Župa sv. Nikole biskupa u Metkoviću sv. Roka slavi kao suzaštitnika. Misno slavlje u Borovcima u 9 sati predslavio je župnik i neretvanski dekan don Davor Bilandžić.

OGLAS