Večeras je u Galeriji GKS-a predstavljen zbornik radova Što vama kažem, svima kažem u čast dr. don Mile Vidovića, koji je prošle jeseni napunio 85 godina života, a 29. lipnja ove godine je obilježio 60. obljetnicu misništva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Zbornik je izdao Ogranak Matice hrvatske Metković. Nakon uvodnog pozdrava predsjednika Ogranka Božidara Lovria, njegov dopredsjednik Ratko Krstičević se prisjetio višedesetljetne suradnje s don Milom iz koje je izniklo čak devet knjiga od kojih je najzapaženija Povijest župa doline Neretve.

Dr. sc. Domagoj Vidović se osvrnuo na zavičajnu vrijednost don Milina plodonosnog rada, kako znanstvenoga tako i duhovnoga, kojega smatra nezaobilaznim kada se hoće pisati o Neretvi, osobito o prostoru Zažablja.

Urednik Ivan Armanda, inače don Milin učenik iz Nadbiskupske gimnazije u Splitu, je ukratko predstavio sadržaj zbornika koji ima sedamnaest radova, podijeljenih u tri šire tematske cjeline. Prvi dio zbornika donosi dva članka o životu i znanstvenom radu svečara dr. don Mile Vidovića. U drugom dijelu zbornika je pet članaka koji se bave temama iz crkvene povijesti don Milina zavičaja, doline Neretve. U trećem dijelu zbornika je deset radova koji se bave raznim temama iz povijesti Crkve u Hrvata, pri čemu se neki radovi naslanjaju na Vidovićeva istraživanja, produbljujući i nastavljajući ih. Armanda je u zaključku svoga obraćanja naglasio zahvalnost i čast što je mogao sudjelovati u izradi ovoga djela u čast svoga profesora.

Na kraju se emotivnim govorom prisutnima obratio sam slavljenik, dr. don Mile Vidović, prisjetivši se početaka svoga svećeničkoga života u župi Seget kod Trogira, davne 1961. godine, kamo ga je poslao tadašnji splitski biskup dr. Frane Franić. Bila su to vremena kada nije bilo lako biti svećenik u okruženju komunističkog režima.

Svi koji su večeras došli na predstavljanje dobili su primjerak zbornika koji će mnogima poslužiti kao izvor informacija o povijesti Crkve u Neretvi, ali i šire.

OGLAS