Povodom Dana Županije i Blagdana njezinog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića jutros je u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku održana svečana sjednica Županijske skupštine.

Prva sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije održana je 13. travnja 1993. tako da se ove godine obilježava i 25. godina od osnutak Županije.

Tom prigodom su lauretima Dubrovačko-neretvanske županije dodijeljene nagrade za promociju Županije u zemlji i svijetu, za jednogodišnje razdoblje, ali i za životno djelo.

Nagardu za životno djelo dobili su Stjepan Šešelj i Oliver Dragojević koji nije mogao doći na dodjelu.

Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobili su Petar Baničević, predsjenik udruge Rina Mašera, KUD Metković i Narodna glazba Smokvica. Nagradu u ime KUD-a Metković preuzeo je predsjednik Mato Obrvan.

Nagradu za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije dobili su Vlado Onofri i Hrvatska glazba Potomje.

U ime laureata prigodnim govorom zahvalio je književnik Stjepan Šešelj.

– Nagradu smo dobili za rad u prošlogodišnjem razdoblju, ali ovo je ipak nagrada za kontinuirani, 40-godišnji rad mnogih zaljubljenika u folklornu baštinu koji su djelovali unutra našega Društva. Nama je ovo veliko priznanje koje daje poticaj svima nama, a prije svega mlađim generacijama, da budemo ustrajni i dosljedni u očuvanju svoje baštine na polju plesa, glazbe, nošnje i običaja. Nagrada je dokaz da se svaki rad na kraju isplati i hvala onima koji su to prepoznali, izjavio je za naš portal predsjednik KUD-a Mato Obrvan.

U svom govoru župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je aktualni ustroj RH i njezinih županija idealan ustroj te da ga ne treba mijenjati.

Na sjednici su uz gradonačelnike i načelnike s područja županije, predsjednik i potpredsjednik Sabora Goran Jandroković i Božo Petrov, saborski zastupnik Branko Bačić, kao izaslanik predsjednice RH, ministri Tomislav Ćorić i Nina Obuljen Koržinek i mnogi drugi uzvanici.