Toplinski val danas će zahvatiti dio, a do subote i veći dio Hrvatske. Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje da je danas moguć na području Knina i Rijeke. Najviše dnevne temperature na vrhuncu toplinskog vala očekuju se od 35°C do 40°C.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U petak bi toplinski val mogao zahvatiti i područje Karlovca i Gospića, a od subote i područje Zagreba, Osijeka, Splita i Dubrovnika.

Zbog toplinskog vala glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pozvao je sve vatrogasne zajednice priobalja da povećaju broj ophodnji i pojačaju motrenje. Pozvao je i građane na dodatan oprez i odgovorno ponašanje.

Podsjetio je i na zabranu spaljivanja, osobito za vjetrovita vremena, korištenje roštilja u prirodi te bacanje opušaka, kao i bilo kakvo drugo neodgovorno ponašanje koje može biti uzrok požara.

Zbog visokih temperatura povećan broj pacijenata u bolnicama

– Ovakve velike vrućine uzrokuju i kod zdravih ljudi tegobe, ako se ne pridržavaju pravila. Dolazi do glavobolja, vrtoglavica pa čak i kolapsa kada se temperatura u zatvorenim prostorima previše snizi te se onda izađe van na 37 stupnjeva, rekla je Nataša Mavrinac, liječnica, HTM Sušak, KBC Rijeka.

Dodaje kako se u bolnicu javljaju i kronični bolesnici s pogoršanjem svojih tegoba zbog visokih temperatura. Naglašava kako je zbog vrućina povećan broj pacijenata.

OGLAS