Osuđujemo sve neodgovorne vlasnike pasa koji se za njih ne žele brinuti, ostavljaju ih na svakojakim mjestima i tako ih pretvaraju u lutalice koji potencijalno mogu biti opasni za okolinu. Pohvaljujemo sve one koji se trude zbrinuti takve životinje i često to čine volonterski.

Gradovi i općine od kolovoza prošle godine imaju zakonsku obavezu organizirati zbrinjavanje napuštenih životinja. Ako to nisu u mogućnosti, trebale bi im u tome pomoći županije. Grad Metković napuštene pse zbrinjava u suradnji s jednom šibenskom tvrtkom. U gradu djeluje i udruga Dom za PET koja se bavi ovom problematikom.

Odnedavno na području odlagališta komunalnog otpada Dubravica je oformljen azil za pse. Ono što smatramo spornim je lokacija. Azil se nalazi svega tridesetak metara udaljen od svetišta i crkvice sv. Ante Padovanskog na Dubravici. Ako je u ono vrijeme oformljeno gradsko smetlište ispred vrata crkve, koje je, usput rečeno, sanirano i polako ulazi u fazu zatvaranja, zar je danas na istom mjestu morao biti napravljen azil za pse.

Ono što predlažemo je da se azil za pse premjesti na neko drugo mjesto, pa i unutar odlagališta koje je veliko nekoliko hektara, a da to ne bude pored ceste i ulaza u crkvu sv. Ante na Dubravici.