Predstavnici Hrvatskih cesta, naručitelja radova i China Road and Bridge Corporation (CRBC), izvođača radova, potpisali su danas u Stonu zapisnike o primopredaji projektne dokumentacije za izgradnju Pelješkog mosta, javlja Hina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Tako su po treći put otvoreni radovi na izgradnji Pelješkoga mosta. Otvoren je dnevnik radova i potpisan zapisnik o uvođenju kineskog konzorcija u posao. Od danas teče ugovoreni rok za gradnju Pelješkog mosta koji bi trebao biti završen za 36 mjeseci.

U tijeku je još uvijek papirološki dio posla. Nakon toga, sljedećih mjesec do mjesec i pol dana usljedit će istražne radnje, prvenstveno morskog dna. Oni prvi pravi radovi, krenut će tek u rujnu.

Inače, u travnju ove godine Hrvatske ceste i kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation potpisali su ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a).

Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, a imat će četiri prometna traka.

Predizborna šaputanja iz BiH-a

Bosanski mediji ovih su dana pisali su da bi predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović mogao posegnuti za podnošenjem tužbe protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu. Stranke koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo protive se gradnji Pelješkog mosta jer smatraju kako bi on mogao zapriječiti ulazak većim plovilima u akvatorij Neumskog zaljeva, ali i ugroziti pristup BiH otvorenome moru.

Državni tajnik u Ministarstvo prometa Tomislav Mihotić je rekao kako je pitanje izgradnje Pelješkog mosta otvoreno s vlastima Bosne i Hercegovine, ali kako nitko iz BiH na sastanku prije deset dana nije tražio da se projekt zaustavi.

Foto: HRT

OGLAS