U teškoj nesreći na brodu Atlanske plovidbe Dubrava u brazilskim vodama prilikom ispiranja tankova živote su izgubili 31-godišnji pomorac iz Ploča (Đ.V.) i 66-godišnji pomorac iz Metkovića (D.B.) kojemu je ovo trebao biti posljednji vijađ nakon čega je namjeravao u mirovinu.

Pomorci su stradali kada su se spustili u brodski tank tzv. sivih voda, pun visokotoksičnih plinova, s ciljem ispiranja tanka. No takav posao je definiran strogim sigurnosnim pravilima…

Iz Atlanske plovidbe izvještavaju da se nije dogodila nikakva eksplozija i tome slično, kako pišu pojedini mediji. Analizu događaja i inspekciju izvršit će nadležna tijela zastave Maršalovih Otoka čiju zastavu brod vije, čiji će inspektori posjetiti brod Dubrava u luci Tubarao (Brazil).

Uz njih su bili i dvojica pomoraca iz Korčule i iz Ukrajine koji, prema posljednjim informacija, nisu životno ugroženi.

Tuga u Pločama

U Pločama je u četvrtak zavladala velika tuga nakon vijesti iz dalekog Brazila da je u nesreći broda Atlantske plovidbe Dubrava poginuo naš sugrađanin, mladi tridesetjednogodišnji prvi časnik palube broda Đ.V.

– Bio je prava momčina, izniman mladi čovjek – kaže njegov kolega, također prvi časnik plovidbe Aleksandar Bušurelo koji je s mladim časnikom iz Ploča prije dvije godine zajedno spremao kapetanski ispit. Prije odlaska na vijađ, mladi pomorac radio je kao privezivač brodova u Pločama. Sa suprugom koja mu je bila velika srednjoškolska ljubav kupio je stan u Pločama, prije nešto manje od godinu dana dobili su sina. U potrazi za boljim životom, Đ.V. je otišao na more. Supruga mu je povremeno radila kao nastavnica matematike u osnovnim školama u Pločama i Vrgorcu. Baš kad su zasnovali obitelj, tragedija je prekinula jedan mladi život.

Metković u šoku …

Metković je u šoku nakon što je nesreći život izgubio njihov sugrađanin D.B. (66), koji je bio kormilar na brodu „Dubrava”, i dugogodišnji zaposlenik Atlantske plovidbe. D.B. je bio iskusan pomorac. Prošao je sva svjetska mora, a najduže se zadržao baš na brodovima Atlanske plovidbe. More mu je bilo sve. Živio je za vijađ –  komentirali su stanovnici Crnog puta, kvarta na desnoj strani Metkovića gdje je D.B. živio.

– Ovo je strašna tragedija. Ne možemo vjerovati da su dvojica naših Neretvana poginula, komentirali su Neretvani strašnu pomorsku tragediju. Doznajemo da je nesretni D.B. namjeravao uskoro ići u mirovinu i ovo mu je trebao biti zadnji vijađ. No sudbina je htjela drugačije.

Više možete pročitati u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije…

 Piše: Lorita Vierda, Ante Šunjić i Stanislav Soldo