Višemjesečno kriminalističko istraživanje, kodnog imena Total, koje je u suradnji s još devet policijskih uprava, među kojima i PU durovačko-neretvnsak, vodila i koordinirala PU osječko-baranjska, rezultiralo je uhićenjem čak 21 osobe, među kojima i tzv. vendor – preprodavač preko interneta, za koje se sumnja da su, prioritetno, proizvodili i preprodavali sintetičku drogu, tzv. osvježivače zraka.

sim što je 21 osoba privedena u osječku policiju, oduzeto im je više kilograma sintetičke droge, više kilograma hašiša, oprema za uzgoj marihuane te veći novčani iznos u različitim valutama i apoenima. S obzirom na to da iz policije na “pressici” na kojoj su predstavili prve rezultate ove akcije nisu htjeli konkretnije govoriti o samome krim istraživanju, možemo samo pretpostaviti da se radi o zapljeni koja se mjeri u nekoliko stotina tisuća kuna, a možda i više. Iz policije su bili prilično zakopčani po pitanju uhićenih.

Uhićene osobe iz cijele Hrvatske

Kazali su tek da je riječ o osobama iz cijele Hrvatske te da su pojedini od njih od ranije poznati po istim i sličnim kaznenim djelima.

– Kriminalističko istraživanje se nastavlja, surađujemo i s drugim državama pa se nadamo i dodatnim rezultatima – poručili su iz policije, pri čemu je Ivan Canecki, voditelj Odjela kriminaliteta droga PU osječko-baranjske, kazao tek da se uhićene sumnjiči za počinjenje više kaznenih djela, a iskoristio je priliku i da se zahvali na suradnji KBC-u Osijek, odnosno njihovom Zavodu za dječju i adolescentnu psihijatriju, kao i medijima “koji su praćenjem ove problematike dali doprinos da se šira javnost upozna sa svim opasnostima konzumacije ove opasne droge, sintetskih kanabinoida, tzv. osvježivača zraka”.

Njegov kolega iz Uprave kriminalističke policije MUP-a Tomislav Štambuk naglasio je kako je “ovime zadan udarac ilegalnom tržištu” i dodao da istraživanje nije bilo nimalo jednostavno.

– Radilo se nekoliko mjeseci, opsežno i iscrpljujuće, no rezultat je tu. Riječ je o vrlo opasnim i po zdravlje štetnim sintetskim tvarima, nimalo bezopasnima i bezazlenima, čiji su konzumenti, na žalost, uglavnom mladi ljudi, koji su na tjednoj bazi tražili liječničku pomoć nakon konzumiranja osvježivača zraka. Otežavajuća okolnost bila je što se za preprodaju koristio internet, ali uspjeli smo i to svladati. U ovom slučaju prvi put smo otkrili vendora. Inače, procjena je da oko 20 posto preprodaja droge u većini država ide preko interneta – kazao je Štambuk, pojasnivši kako je zbog specifičnosti samih “osvježivača zraka” i njihovog sastava bilo potrebno surađivati i s drugim institucijama.

Domišljati proizvođači droga

Problem je, naime, što su proizvođači ovih droga vrlo domišljati, pa često promjenama kemijskih veza u spoju mijenjaju i određene tvari od kojih se proizvodi ova droga i stavljaju one koje nisu na popisu droga, zbog čega ne podliježu kaznenoj odgovornosti.

– Proizvođač, dakle, tim promjenama može dovesti do toga da se ona ne nalazi na popisu, pa smo svjedočili jednoj utrci između proizvođača droge i državnih institucija, ne samo policije, koji su bili u stalnoj utrci da detektirane supstance budu na vrijeme stavljene na popis kako bi se mogle kazneno procesuirati. To je veliki problem s kojim se susrećemo i to je na svjetskoj razini teško pratiti – istaknuo je Štambuk.

Policija je posljednjih dana u deset županija obavljala racije i pretrese čak i u trgovinama, odnosno smart i sex shopovima, gdje su se, između ostaloga, prodavali “osvježivači zraka”.

Foto: Emica Elvedji/JL