Izložba o prapovijesnom šivanom brodu koji je pronađen u uvali Zambratija kod Umaga otvorena je večeras u Arheološkom muzeju u Narona u Vidu.

Ravnatelj muzeja Toni Glučina je najavio izložbu a o najstarijem drvenom brodu na Mediteranu govorili su autorica izložbe Ida Koncani Uhač iz Arheološkog muzeja Istra i Marko Uhač iz Hrvatskog konzervatorskog zavoda u Puli.

Osim razgledanja izložbe posjetitelji su se u prigodnoj radionici mogli okušati u šivanju broda. Izložba će biti otvorena do 28. rujna 2020.

U uvali Zambratija (Umag) tijekom rujna 2008. pronađeno je arheološko nalazište s ostacima prapovijesnog broda spajanog tehnikom šivanja. U razdoblju od 2008. do 2010. obavljene su analize drveta kako bi se ustanovila starost broda, a ujedno je postavljen zaštitni kavez kako bi se spriječilo uništavanje nalazišta.

Tijekom rujna 2011. Arheološki muzej Istre s vanjskim je suradnicima proveo prvu kampanju arheološkog istraživanja i dokumentiranja brodskih ostataka. Rezultati dobiveni istraživanjem i radiokarbonskim datiranjem naglasili su važnost ovog nalazišta za istraživanje prapovijesnih brodova.