Ovoga vikenda u Galeriji GKS-a se održava radionica glazbeno-plesne kulture jadranskog i dinarskog područja za voditelje folklornih skupina, udruga i društava koju vode dr. sc. Joško Ćaleta i prof. Vidoslav Bagur.

– Do sada je bilo uobičajeno da se održavaju radionice u vrijeme Smotre folklora. Ovoga puta radimo nešto drugačije, prof. Ćaleta i ja radimo obnovu tradicijske kulture naše Županije. To je velik zadatak jer radimo na temelju starih zapisa onog što se već zaboravilo, stari načini plesanja i više pjevanja jer mladi više tako ne pjevaju. Pokušat ćemo izvući iz zaborava stare napjeve koji stoje u sjeni Linđa, rekao nam je prof. Bagur koji je zadužen za plesni dio.

Radionica je u smanjenom obliku zbog epidemioloških uvjeta. Većina polaznika je iz Doline Neretve, ali tu je i nekoliko polaznika iz Primoštena i Dubrovačkog primorja, a organizatori očekuju povratak u svoj stari termin koncem ožujka u većem opsegu.

Osnovna ideja je da pokušamo mlade upoznati s tradicijama, onakvim kakve jesu, a one su baš posebne u ovim krajevima. Primjerice, cijelo Dubrovačko primorje i kraj prema Boki ima oligotonski način pjevanja (nekoliko tonova, uski intervali, netemperirano pjevanje, potresanje glasom – ojkanje). Radit ćemo i pjesme s područja Zabiokovlja, to su nekakva pjevanja koja je i i UNESCO prepoznao kao nematerijalnu baštinu, međutim, potrebna joj je hitna zaštita jer je u nestajanju. Ovo je prilika da ljude upoznamo s tim, da ih zainteresiramo za to da ova baština ne propada, kazao je dr. sc. Ćaleta.

Uspoređujući naše staro pjevanje s jezikom koji gubi svoje govornike, Ćaleta je izrazio nadu u uspjeh očuvanja naše glazbeno-pjesne baštine jer ipak postoji veći broj mladih ljudi koji pokazuju interes za ovo u smislu istraživanja vlastitih korijena. To je ujedno način da se uslijed globalizacije izbjegne svojevrsno unificiranje glazbe.

– Učit ćemo na isti način kako su to radili naši stari, bez notnih zapisa, slušajući i oponašajući. Ono što je bitno je da to bude vrsna izvedba inače će otići u zaborav, jer i prije nisu svi pjevali već pojedinci koji su bili talentirani i koje je zajednica prepoznavala kao vrsne pjevače. Naši polaznici vole ovu vrstu glazbe i to vrlo važno, napominje Joško Ćaleta koji je s prof. Bagurom održao već petnaestak ovakvih seminara.

Organizator ove radionice je KUD Metković i plan je da se ona ponovi na proljeće. U međuvremenu će profesori Ćaleta i Bagur, ponajbolji poznavatelji naše glazbeno-plesne baštine, održavati slične radionice diljem Hrvatske i BiH.