Dubrovački brodoprijevoznik Atlantska plovidba d.d. upravo je izvijestila kako je danas, u subotu, 23. listopada oko 9 sati po lokalnom vremenu, primijećen nestanak člana posade broda Miho Pracat koji plovi u sastavu flote dubrovačkog brodara.

Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje kako je riječ o pomorcu s područja Neretvanske doline, a Dubrovački vjesnik navodi da je s područja Metkovića.

Brod se trenutačno nalazi u akvatoriju Japanskog mora, u plovidbi iz ruske luke Shakhtersk prema Kini.

Kako stoji u priopćenju javnosti, brod je odmah okrenut u suprotnom smjeru i sukladno važećim međunarodnim procedurama započela je akcija potrage kojom rukovodi Centar za traganje i spašavanje (MRCC) Vladivostok.

U međuvremenu je brod pretražen i nestali član posade nije pronađen na brodu.

Uz posadu našeg broda, u potragu su uključeni i jedan zrakoplov, jedan brod specijaliziran za traganje i spašavanje (tzv. SAR plovilo) te jedan ribarski brod koji se našao u blizini mjesta događaja.

Akcija traganja i dalje je u tijeku i o svim daljnjim saznanjima Atlantska plovidba će pravovremeno izvijestiti javnost.

ITF koordinator i voditelj dubrovačkog ureda Sindikata pomoraca Hrvatske Romano Perić nam je u ovom trenutku mogao reći samo to kako je i sindikat dobio obavijest o nestanku hrvatrskog pomorca: Mogu potvrditi kako je potraga za njim uvelike u tijeku. Okolnosti nesreće su još uvijek nepoznate.

Inače, m/b.”Miho Pracat je izgrađen 2008. godine u kineskom brodogradilištu Jiangsu Eastern Shipyard, plovi pod hrvatskom zastavom i dug je 229 a širok 32 metra. Ima sedam skladišta za rasute terete, nosivost od 79964 mt i postiže brzinu od 14 čvorova.