Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je naputak da se u svrhu Mjera za sprečavanje i suzbijanje ospica u dječjim vrtićima Dubrovačko-neretvanske županije iz vrtića u Konavlima udalje iz vrtića djeca koja nisu cijepljena protiv ospica i djeca koja imaju kontraindikacije za cijepljenje.

Podsjetimo, dječji vrtići Dubrovnik u dogovoru sa Zavodom za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uputili su roditeljima obavijest koja se odnosi na mjere opreza protiv moguće epidemije ospica, a sve s obzirom na to da je u toj županiji procijepljenost još uvijek nedovoljna da bi se stekao kolektivni imunitet protiv ove jako zarazne bolesti.

Hrvatski Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije objavio je da je u 15-ak dana u toj županiji zabilježeno 12 slučajeva te izdalo upute koje možete pročitati OVDJE.

U vrtićima na području Grada Metkovića se već duže vrijeme kao uvjet za upis traži potvrda o provedenom cijepljenju.

Voditeljica Službe za školsku medicinu u Županijskom zavodu za Javno zdravstvo, dr. Asja Palinić Cvitanović izjavila je za Radio Deltu kako je procijepljenost školske djece na području Metkovića dovoljna, ali da ipak izostaje dovoljna procijepljenost predškolske djece te da zahtjevi za cijepljenjem nisu pojačani.

– Rekla bih da smo mi stručnjaci očekivali ovakav razvoj događaja. U Metkoviću školska djeca imaju dobru kvotu procijepljenosti, no isto tako predškolska djeca nemaju. Prema tome, roditelji koji iz nekih, meni i svim drugim stručnjacima, nejasnih razloga, ne cijepe svoju djecu, zavaraju se ako misle da se zbog visoke procijepljenosti, naglašavam samo školske djece, njihovo dijete neće razboljeti kad ospice stignu do Metkovića, a smatram da je velika vjerojatnost da će stići, kazala je dr. Palinić Cvitanović.