Kada su organizatori izložbe GEA – Kad stijene progovore odlučili o terminu njezina izlaganja u Prirodoslovnom muzeju Metković, vjerojatno ni slutili nisu koliko će tema stijena i tektonskih ploča biti aktualna u ovom razdoblju učestaloga podrhtavanja tla u ovom dijelu Sredozemlja.

Na večerašnjem otvaranju izložbe, čiji su autori Katarina Krizmanić i Dražen Japundžić, govorile su Ivana Baće, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Metković i Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu. Uz ove dvije institucije, realizaciji izložbe pridonijelo je i Hrvatsko geološko društvo.

Stijene, fosili i minerali prikazani u postavu izložbe uzorci su s područja cijele Hrvatske i sastavnice su geoloških zbirki različitih institucija, a neki se mogu pronaći i na širem području Metkovića. Fotografije odabrane za ovu izložbu dio su ciklusa foto.natječaja GEA koje periodično od 2009. provodi Hrvatsko geološko društvo među svojim članovima, ai i šire.

Na otvorenju izložbe je predstavljen projekta dopune stalnog postava Prirodoslovnog muzeja Metković kojim će se prikazati upravo dio geološke prošlosti naše Doline koji će se financirati iz europskih fondova. Iz tog razloga će stalni postav muzeja na jedno vrijeme biti nedostupan posjetiteljima.

Izložba je otvorena do 31. ožujka 2020.