Od početka studenog 2018. god. kada se registriraju prvi oboljeli od gripe na području naše županije (Ploče) do 10. veljače 2019. Službi za epidemiologiju ukupno je prijavljeno 1.403 oboljelih. Radi se o klinički prijavljenim slučajevima.

Iz Opće bolnice Dubrovnik zaprimljena je jedna prijava smrti usljed komplikacije od gripe (osoba 67 godina). Virus gripe laboratorijski je dokazan (tip A). Osoba nije bila cijepljena protiv gripe, prenosi dubrovniknet.hr

Od 441 laboratorijske pretrage (imunokromatografske) na virus gripe u Službi za mikrobiologiju našega Zavoda je izoliran virus gripe tip A u 87 oboljelih, dok je samo u dva slučaja dokazan virus gripe tip B.

Stvarni broj oboljelih od gripe, za pretpostaviti, je znatno veći od prijavljenih, a razlozi za to su: jedan dio oboljelih se ne javi liječniku (sami se liječe), a drugi dio koji se javi liječniku ne bude prijavljen od strane liječnika, iako je to zakonska obveza.

Prema podacima dobivenih sa terena od cjepitelja, kao i Odjela za epidemiologiju, procjena je kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ove sezone cijepilo protiv gripe oko 6.300 osoba. I ove sezone vladao je nešto veći interes žitelja naše županije za cijepljenje protiv gripe (gotovo 500 osoba više nego prošle godine). Ipak mišljenja smo kako bi odaziv na cijepljenje, kao najučinkovitije prevencije protiv ove bolesti, trebao biti mnogo veći. Za podsjetiti je kako smo prije nekih 10-tak godina u županiji cijepili i do 15.000 osoba.

Najveći broj prijava oboljelih pristigao je Odjelu za epidemiologiju Metković (578), zatim Dubrovnik (343), Ploče (260) i Korčula (222).

Iz prijava oboljelih od gripe vidljivo je kako najveći broj oboljelih je u dobnoj skupini od 30-64 godina (radno aktivno stanovništvo), a koje se i najmanje cijepi protiv gripe, kao i djece mlađeg uzrasta.

Još uvijek se ne može pretpostaviti koliki će biti broj oboljelih u ovoj sezoni jer poznato je kako je javljanje oboljelih posljednjih godina zamijećeno sve do konca travnja.