Članovi udruge “Brkata sjenica” bili su domaćini učenicima 4. razredu OŠ Stjepana Radića Metković koji su sa svojim učiteljicama Anom i Gabrijelom, te nekoliko roditelja posjetili ušće Neretve radi promatranja ptica. Bila je to terenska nastava iz predmeta Priroda i društvo. Stručni voditelj terenske nastave bio je Bariša Ilić.

Na prošlom druženju u kampu Brkate sjenice učenici su upoznali tršćake i kanale (jendeke), staništa ptica, učili loviti i prstenovati ptice ulovljene u tršćacima te pratiti ptice u razmnožavanju i selidbi.

Na ušću Neretve djeca su upoznala drugu vrstu staništa, potpuno različitog od tršćaka. To je morska i riječna obala, laguna, pješčani sprudovi i plićaci jezera Parila. Upoznali su ptice koje obitavaju, gnijezde se, hrane i zimuju u ovim staništima.

Djecu su ponešto naučila o važnosti ušća za mnoge vrste ptica koje pri selidbi u toplije krajeve prelijeću ovo područje. Ono je jedno od najvažnijih područja za hranjenje i odmor ptica selica u ovom dijelu Mediterana i jedno od važnih staništa za zimovanje više vrsta ptica. Njih u zimskim mjesecima zna biti i do 5, 6 tisuća u dnevnom obilasku.
Promatrajući neke od najugroženije vrste ptica, djeca su mogla naučiti ponešto važnosti staništa za njihov opstanka: za hranjenje, skrivanje od predatora, gnježdenje i odmorište. Naučili su i o tome zašto i kako štititi ptice, koliko ptice žive, zašto sele i još mnogo stvari vezanih uz njih i njihova staništa.

Nakon odgovora na upite znatiželjnih učenika, učenici su se u pratnji učiteljica i roditelja vratili svojim kućama s novim spoznajama o prirodi koja nas okružuje i čiji smo dio uz želju za ponovnim susretom s članovima udruge Brkata sjenica.

Foto: Facebook Brkata sjenica/Bariša Ilić