U četvrtak, 6. travnja, u Supetru na Braču održan je XII. Međunarodni kulinarski festival „Biser Mora“, jedan od najambicioznijih projekata SKMER-a. U kategoriji turističko-ugostiteljskih škola (srednjih i viših) pod vodstvom stručnih učitelja Dane Paponje i Vedrana Perića, sudjelovali su i učenici Srednje škole Metković, 3.h razreda, u sastavu: Edo Šiljega, Iva Krtalić i Klaudija Jakić, vrativši se s pobjedom i zlatnom medaljom.
Tema natjecanja bila je „Nacionalna kuhinja“ koja je uključivala predjelo, glavno jelo i desert kroz modernu prezentaciju. U 120 min imali su zadatak pripremiti meni u tri slijeda i dva primjerka, jedan za žiri, a drugo za izložbeni stol. Hladno predjelo bila je marinirana skuša s tikvicom, jullien povrćem i paštetom u košarici od prhkog tijesta.
Za glavno jelo bile su punjene lignje s kozicama, palentom, brokulom u umaku od rajčica i izvorni desert naših kuhara od domaće naranče, svježeg sira, čokolade i oraha koji  je žiri ostavio bez daha, a nama donio zlatnu medalju.
Festival je okupio srednje i visoke škola, šefove kuhinja i natjecatelje iz mediteranskih i europskih regija. Ukupno više od 200 kuhara iz tridesetak zemalja, a posjetilo ga je više od tisuću posjetitelja.
Osim profesionalaca, festival je kao i prethodnih godina okupio učenike ugostiteljskih škola, a raznoliki program uključivao je master class radionice, gastro izložbe, enološke radionice, kuharske showove, degustacije, okrugle stolove, BZB susrete, radionice za profesionalne kuhare i posjetitelje, ali i raznolik zabavni program.
Ovogodišnji „Biser mora“ za Srednju školu Metković je bio uistinu poseban i s osvojenom zlatnom medaljom naši su učenici još jednom pokazali svoja kulinarska umijeća na jednom od vodećih kulinarskih natjecanja ovog dijela Europe.
Čestitamo na ovom fantastičnom uspjehu!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA