U četvrtak, 6. travnja, u Supetru na Braču održan je XII. Međunarodni kulinarski festival „Biser Mora“, jedan od najambicioznijih projekata SKMER-a. U kategoriji turističko-ugostiteljskih škola (srednjih i viših) pod vodstvom stručnih učitelja Dane Paponje i Vedrana Perića, sudjelovali su i učenici Srednje škole Metković, 3.h razreda, u sastavu: Edo Šiljega, Iva Krtalić i Klaudija Jakić, vrativši se s pobjedom i zlatnom medaljom.
Tema natjecanja bila je „Nacionalna kuhinja“ koja je uključivala predjelo, glavno jelo i desert kroz modernu prezentaciju. U 120 min imali su zadatak pripremiti meni u tri slijeda i dva primjerka, jedan za žiri, a drugo za izložbeni stol. Hladno predjelo bila je marinirana skuša s tikvicom, jullien povrćem i paštetom u košarici od prhkog tijesta.
Za glavno jelo bile su punjene lignje s kozicama, palentom, brokulom u umaku od rajčica i izvorni desert naših kuhara od domaće naranče, svježeg sira, čokolade i oraha koji je žiri ostavio bez daha, a nama donio zlatnu medalju.
Festival je okupio srednje i visoke škola, šefove kuhinja i natjecatelje iz mediteranskih i europskih regija. Ukupno više od 200 kuhara iz tridesetak zemalja, a posjetilo ga je više od tisuću posjetitelja.
Osim profesionalaca, festival je kao i prethodnih godina okupio učenike ugostiteljskih škola, a raznoliki program uključivao je master class radionice, gastro izložbe, enološke radionice, kuharske showove, degustacije, okrugle stolove, BZB susrete, radionice za profesionalne kuhare i posjetitelje, ali i raznolik zabavni program.
Ovogodišnji „Biser mora“ za Srednju školu Metković je bio uistinu poseban i s osvojenom zlatnom medaljom naši su učenici još jednom pokazali svoja kulinarska umijeća na jednom od vodećih kulinarskih natjecanja ovog dijela Europe.
Čestitamo na ovom fantastičnom uspjehu!