U razgovoru sa sindikalnim povjerenicima Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske iz osnovnih i srednjih škola s područja Metkovića doznajemo da se sutra ujutro spremaju početi sa štrajkom i da su ga najavili svojim poslodavcima.

Dana Svaguša, povjerenica NSZSŠH Dubrovačko neretvanske županije, poslala nam je dopis iz središnjice svoga sindikata u kojem se navodi da mirenje s Vladom Republike nije uspjelo i da su od 10. listopada 2019. u štrajku do ispunjenja svojih zahtjeva.

– Naši su zahtjevi povećanje koeficijenata složenosti poslova u osnovnom i srednjoškolskom sustavu za sve zaposlenike u školstvu, stoji u dopisu.

Zahtjevi sindikata su:

  • izjednačiti koeficijente složenosti poslova za radnike koji sudjeluju u odgojno obrazovnom radu s učenicima: učitelj, nastavnik, stručni suradnik, odgajatelj, stručnjak edukacijsko-rehabilitacijskog profila, ….
  • izjednačiti koeficijent složenosti poslova službenika ( tajnik, voditelj računovodstva ) s koeficijentima radnika koji sudjeluju u odgojno obrazovnom radu s učenicima
    povećanje koeficijenta složenosti poslova svih ostalih zaposlenika
  • Referentni koeficijent složenosti poslova je koeficijent VSS nastavnik i on treba biti 1,406 što odgovara koeficijentu složenosti poslova asistentu u visokom obrazovanju.

To je povećanje koeficijenta za 6,11%.

Tražimo koeficijent složenosti poslova za sve VSS radnike koji sudjeluju u odgojno obrazovnom radu s učenicima: učitelj, nastavnik, stručni suradnik, odgajatelj, stručnjak edukacijsko-rehabilitacijskog profila, kao i za službenike VSS: tajnike i računovođe: 1,406. Koeficijenti svih ostalih zaposlenika trebaju se povećati za 6,11%, poručuju iz sindikata.

Preporuke roditeljima

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, pozvala je roditelje da daju podršku ne samo nastavnicima, nego i svim ostalim radnicima škola te da djecu ne šalju na nastavu. Svaki put do sada, kaže, učenicima koji su podržali štrajk izostanci su se opravdali, javlja portal srednja.hr. 

Ministrica Blaženka Divjak je savjetovala roditeljima učenika da prate informacije na stranicama škola i da vrata škola sutra moraju biti otvorena, no, sve škole imaju domenu skole.hr i su trenutno teško dostupne.

Vlada RH je na zahtjeve sindikata odgovorila prijedlogom povećanja dodatka na plaću 2% od 1.10.2019. i 2% od 1.06.2020. što su sindikati odbili.