Izražen pad tlak zraka jasan je znak približavanja ciklonalnog centra koji jutros s područja sjeverne Italije ulazi nad sjeverni Jadran. Njegovo daljnje produbljivanje očekuje se sljedećih nekoliko sati, a ove đenovska ciklona najjači je barički sustav koji se posljednjih pola godine nalazio nad Jadranom, objavila je Dalmacija danas.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

DHMZ je jučer zbog najave olujnog i orkanskog juga te mjestimičnih obilnih oborina izdao crveni stupanj upozorenja za cijeli Jadran.

Već u 8 sati službena meteorološka postaja u Splitu, ona na Marjanu, izmjerila je udare juga do 103 km/h. Najjači udar do 8 sati izmjeren je na Sv. Juri na Biokovu, orkanskih 127 km/h.

Očekivano, vjetar izaziva velike probleme u prometu morem.

U cijeloj Dalmaciji pada kiša koja je mjestimice vrlo obilna, a na Dinari i Kamešnici iznad 1600 metara pada jaka susnježica.

DHMZ je, unutar sustava MeteoAlarm, izdao crveni stupanj upozorenja za cijeli Jadran.

Vjetar

Jako i olujno jugo i južni vjetar, ponegdje i s orkanskim udarima. Prema večeri vjetar u okretanju na jugozapadni i sjeverozapadni. Moguća su plavljenja riva. Srednja brzina vjetra > 65 km/h; Najjači udari vjetra 90-120 km/h

Kiša

Mjestimice obilna kiša, a lokalno su moguće bujične i urbane poplave. Količina oborine 70-100 mm

Grmljavinsko nevrijeme

Lokalno mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom. Vjerojatnost grmljavine > 60 %

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta prekinute su mnoge trajektne i katamaranske linije prema dalmatinskim otocima.

OGLAS