U sklopu organiziranih dnevnih aktivnosti za starije u Udruzi Otac Ante Gabrić održano je druženje korisnika sa socijalnim radnicama, djelatnicama Centra za socijalnu skrb Metković, Ivankom Jurić i Vilmom Martić, a povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnih radnika.

U ugodnom druženju s osobama starije životne dobi naglašeno je kako na mladima svijet ostaje, ali na starijima opstaje, ukazalo se na vrijednost njihovog znanja, iskustva, stečenih vještina, a u svrhu poticanja aktivnog starenja.

Istaknuvši kako je starenje dio cjeloživotnog razvoja, osvrnule su se na razliku u značenju pojma starenja i starosti, na značenja biološkog, psihološkog i socijalnog starenja te na promjene koje ono donosi.

S porastom broja starijih osoba u Hrvatskoj raste i potreba za pružanjem raznih oblika skrbi. Osim neformalne skrbi koja je još uvijek većinski zastupljena, postoji i sve veća potreba za formalnom, institucionalnom skrbi, bilo u vidu državnih domova za starije i nemoćne osobe ili privatnih domova kojih se sve više otvara.

Činjenica je da se starije osobe teško odlučuju na promjenu sredine u kojoj obitavaju stoga je posljednjih godina sve veći naglasak na izvaninstitucionalnoj skrbi koja omogućava što dulji ostanak u vlastitom domu. Korisnici su se složili kako im je takav oblik skrbi o starijim osobama prihvatljiviji, a kakav provodi i Udruga kroz program Pomoć u kući i Organizirane dnevne aktivnosti, koje pružaju mogućnost pomoći u obavljanju svakodnevnih poslova, zatim mogućnost druženja, tjelovježbe, kreativnih radionica, tombole, mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi, edukativnih predavanja …

Socijalne radnice su istaknule važnost aktivnog sudjelovanja na takvim aktivnostima u Udruzi, a posebno na radionicama s djecom kada im korisnici kroz druženje rado prenose svoje znanje, iskustvo i vještine.

Nadalje se razgovaralo o odnosima u obitelji, s prijateljima te o odnosima općenito, gdje su ih socijalne radnice kroz priču o Indijancu i kauboju te sliku tvrdoglavih magaraca potakle na promišljanje o toleranciji i razumijevanju drugih. Korisnici su se aktivno uključili u razgovor te rado iznosili svoje iskustvo, a lijepo je bilo čuti i stare narodne poslovice  te njihovo značenje.

Centar za socijalnu skrb Metković partner je Udruzi Otac Ante Gabrić u provedbi projekta Organizirane dnevne aktivnosti za starije osobe kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Korisnici su nakon druženja pogledali prezentaciju o aktivnostima udruge u 2017. koja je bila predstavljena dan ranije na skupštini Udruge.