U međunarodnoj policijskoj akciji, koju je koordinirao Europol, raskrinkan je krijumčarski lanac migranata balkanskom rutom. Sumnja se da je skupina krijumčara prevezla najmanje 400 migranata u kamionima u neljudskim uvjetima, te da su na tome ostvarili zaradu od dva milijuna eura, prenosi Telegram.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U akciji su uz hrvatsku policiju sudjelovale i policije Španjolske, BiH, Italije, Rumunjske i Slovenije. Utvrđeno je da su koristili kombije i kamione kako bi prevozili ilegalne migrante iz Bosne i Hercegovine do Italije i Španjolske.

Organizator šverca iz Rumunjske

Akcija je provedena još tijekom travnja i svibnja ove godine, kada je u Španjolskoj uhićeno 12 osumnjičenika, te po jedan krijumčar u Rumunjskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Sada je potvrđeno je ovaj lanac činilo ukupno 17 ljudi, mahom Pakistanaca, ali i Kolumbijaca, Španjolaca i Rumunja. Organizator je, kako je utvrdio Europol, bio upravo iz Rumunjske.

Ova kriminalna grupa krijumčarila je uglavnom Pakistance koji su boravili kao izbjeglice u kampu u BiH. Dok se kamionima i kombijima obavljao transport ilegalaca, istovremeno su posebnim vozilima, takozvanim prethodnicama, nadzirani putevi na balkanskoj ruti. Oni su upozoravali na nailazak policije.

U Hrvatskoj zaustavljena tri vozila

Unatoč tome, upravo su u Hrvatskoj policajci zaustavili kamion u kojem je u neljudskim uvjetima bilo 77 migranata. Životi su im tijekom prijevoza bili ugroženi, a među njima je bilo i četvero maloljetnika. U još dva slučaja zaustavljena su vozila u kojima se nalazilo 47 i 21 osoba. Sumnja se da je ukupno prošvercano 400 migranata. Na tome je kriminalna grupa zaradila oko dva milijuna eura.

Europol upozorava da transport ilegalnih migranata balkanskom rutom raste. Riječ je o iznimno opasnom načinu transporta jer ljudi koje se prevozi često danima borave u kamionima bez osnovnih sredstava za život.

Uzimali su migrantima pet do osam tisuća eura

Istovremeno, iznosi koji se za takve transporte plaćaju su ogromni: u ovom slučaju uzimali su migrantima pet do osam tisuća eura za prebacivanje od Bosne i Hercegovine do Italije ili Španjolske.

Samo za put do Slovenije tražili su tri tisuće eura. Prema podacima do kojih je došao Europol, izbjeglice iz Pakistana plaćale bi i po 20 tisuća eura kako bi stigli do željene destinacije u Europi.

Stručnjaci iz Europola osigurali su razmjenu obavještajnih informacija i analitičku podršku policijama koje su sudjelovale u ovoj akciji. Dio aktivnosti i financiran je preko Europola, a u finišu operacije Europolovi stručnjaci bili su i na terenu, priopćeno je, piše Telegram.

Preko izbjegličkog kampa u Bihaću

Migranti bi prvo stigli u izbjeglički kamp u Bihaću a onda bi ih “vodiči preko granice” vodili kroz planine između BiH i Hrvatske. Istovremeno su unajmljeni kamioni dolazili iz Španjolske na granicu između Slovenije i Hrvatske. U Hrvatskoj bi se migranti penjali u male kamionske prostore, jedva široke 8 metara kvadratnih. Kako bi prešli slovensku granicu, migranti su iskakali iz kamiona i pješke prelazili granicu na područjima gdje ne bi bili primijećeni. Zatim bi se u Sloveniji opet popeli u kamione te nastavili u njima put do Italije budući da nema graničnih kontrola između tih dviju zemalja jer su obje u “schengenskom prostoru”.

Iz Italije bi, pak, različitim prijevoznim sredstvima bili odvoženi do konačnih destinacija, odnosno zemalja EU-a. Te konačne destinacije su uglavnom bile Španjolska i Njemačka.

– Vozači kamiona su računali na podršku drugih članova bande, koji dolaze iz podzemlja povezanog s drogom. Oni su se vozili automobilima ispred kamiona te obavještavali vozače kamiona o eventualnim policijskim kontrolama. U slučaju opasnosti navodili su kamione na alternativne ceste – priopćila je policija, prenosi 24sata.

OGLAS