Vlada RH održala je jučer svoju prvu sjednicu nakon ljetne stanke, a jedna od tema bila je i priprema građana i države na mogući energetski cjenovni šok u narednim mjesecima. Vlada je najavila da će, uz ostale mjere, ukinuti PDV na ulaganja u solarne panele.

“Oni koji žele investirati u solarne panele, imat će priliku da to rade bez PDV-a. Dakle, tu ćemo ići sa stopom PDV-a od 0%. Nakon konzultacija koje smo vodili proteklih dana to je jedna novost koju danas izgovaram na sjednici Vlade”, istaknuo je na početku sjednice premijer Andrej Plenković, ne otkrivajući nikakve dodatne pojedinosti. Ovo je potez kojim se dugoročno želi osigurati opskrba električnom energijom, objavili su nešto kasnije iz Vlade.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ovaj prijedlog prošlih se mjeseci spominjao u nekim političkim krugovima, u raznim varijantama, a sada smo prvi puta čuli i da bi on mogao biti prihvaćen kao zakonsko rješenje.

Sniženje PDV-a samo za panele?

Za sada nije poznato kada bi oslobođenje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost na ulaganja u solarne panele trebalo stupiti na snagu. Isto tako, u početku nije bilo jasno niti hoće li se PDV od 0% odnositi samo na panele, ili na cijelu njihovu instalaciju, projekt i sve popratne troškove koje takvo ulaganje uključuje. Prve informacije iz Ministarstva financija kažu kako je riječ o “smanjenju PDV-a na isporuku solarnih panela na nula posto s ciljem trajnog smanjenja cijena tih panela”.

Napomenimo da trošak “isporuke panela” obično iznosi između jedne četvrtine i trećine instalacije kućnog mikrosolara. Ostali troškovi, poput invertera, konstrukcije, instalacijskog pribora, montažnih radova, ispitivanja i dokumentiranja, spajanja na instalacije itd. čine značajno veći dio troškova nabavke i ugradnje kućne fotonaponske elektrane. Više detalja o tome na što će se sve odnositi PDV od 0% objavit ćemo čim ih doznamo, piše bug.hr.

OGLAS