Umijeće pripreme neretvanskog brujeta proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom RH. Nositelj zaštite je Udruga Pivčeva kala iz Opuzena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Tradicija života s jeguljama, umijeće pripreme neretvanskog brujeta, pokazatelj je kulture stanovnika koja njeguje jedinstvo i sklad nematerijalne i materijalne kulture s prirodom.
Uz umijeće pripreme brujeta, njeguje se način ulova jegulje, ribolovne tehnike te dijalekt vezan za ribolovne naprave.

Usto se njeguje način plovidbe, pjevanje i zabave ribara, a sve to svjedoči o snazi simbolike, identiteta i tradicije u kontekstu razvoja i integracijskih procesa neretvanskih zajednica u širi kompleks mediteranske prehrane.

U današnje suvremeno doba, neretvanski brujet je dio kulturnog identiteta i živog sjećanje na nekadašnji, izrazito težak život neretvanskog čovjeka, svjedok je društvenog i gospodarskog života doline Neretve, te gastro specijalitet prepoznatljiv u okvirima europskih kuharskih stručnjaka i gastronoma.

Povjerenstvo za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija RH na sjednici održanoj 5. srpnja 2022. godine ocijenilo je da Umijeće pripreme neretvanskog brujeta ima svojstvo Nematerijalnog kulturnog dobra kako to definira Zakon o zaštiti i očuvanju kulturne baštine u članku 9. stavku 1. alineji 2.

Piše: Nikolina Luketić Delija / FB Opuzen Info

OGLAS