Putem otvorenog javnog poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom UP.02.2.2.02. Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020.

Udruzi osoba s invaliditetom Prijatelj iz Metkovića u partnerstvu sa Humanitarnom udrugom Majka Terezija iz Gračaca odobren je projekt pod nazivom Širenje usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom.

Natječaj pod nazivom Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom je pokrenut početkom 2017. godine, prijavni prijedlog Udruge je ocijenjen s 84 bodova te je odobreno financiranje. 28. ožujka je potpisan Ugovor s Ministarstvom, kada je provedba i počela.

Projektom je osigurana usluga osobne asistencije za 17 osoba s težim stupnjem invaliditeta, kao i osobama s intelektualnim teškoćama u dobi od 18 do 65 godina prema vještačenju Odbora za utvrđivanje potrebe za uslugom osobne asistencije o ispunjavanju uvjeta za primanje usluge osobne asistencije. 14 osoba je odobreno prijavitelju Udruzi osoba s invaliditetom Prijatelj, a 3 osobe partneru Humanitarnoj udruzi Majka Terezija.

Osiguravanjem usluge osobne asistencije ostvaruje se Opći cilj javnog poziva. Očekivani ciljevi i rezultati projekta su povećanje socijalne uključenosti i unapređenje kvalitete života osobama s najtežim stupnjem invaliditeta i osobama s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima.

Projektom se pridonosi razvoju socijalnih usluga u zajednici, sprječavanju institucionalizacije korisnika usluge kroz pružanje usluge osobne asistencije, a pridonijet će i zapošljavanju osoba u nepovoljnom položaju. Usluga osobne asistencije će se pružati po svakom korisniku za pola ukupnog mjesečnog fonda sati.

Razdoblje provedbe projekta je od  28. ožujka 2017. do 28. ožujka 2019. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1. 849.193,15 kuna i u potpinosti je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Provedbena tijela su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (prva razina) i Hrvatski zavod za zapošljavanje (druga razina).

Kontakt osobe za više informacija o projektu su:

  • Marina Mustapić – uosi.prijatelj@gmail.com
  • Nikola Popovac – nikola@uosim.hr

Ova vijest je prvi put objavljena na mrežnoj stranici UOSI Prijatelj u svibnju 2017., a mi zbog interesa javnosti još jednom prenosimo.