Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da referendumska pitanja iz dviju Mostovih inicijativa o ukidanju COVID potvrda i “stožerokracije” nisu u skladu s Ustavom.

“Ustavni sud utvrdio je da nije u skladu s Ustavom referendumsko pitanje predloženo u zahtjevu organizacijskog odbora građanske inicijative Odlučujmo zajedno! za raspisivanje referenduma o prijedlogu dopune članka 17. stavka 1. Ustava. Stoga o predloženom referendumskom pitanju nije dopušteno raspisivanje referenduma”, priopćio je Ustavni sud.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Isti zaključak Ustavni je sud donio i u vezi zahtjeva organizacijskog odbora građanske inicijative “Dosta je stožerokracije” za raspisivanje referenduma o prijedlogu izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Odluka o prvom pitanju donesena je s tri glasa protiv dok je protiv odluke o drugom pitanju bio jedan član Ustavnog suda.

Most: ‘Neka građani dobro zapamte današnji dan i sramotu, Ustavni sud je marioneta HDZ-a!‘

Most je oštro reagirao nakon što je Ustavni sud u ponedjeljak zaključio da referendumska pitanja iz dviju njihovih inicijativa o ukidanju COVID potvrda i “stožerokracije” nisu u skladu s Ustavom, poručio je kako to nije samo kapitulacija Ustavnog suda, nego i HDZ-a.

Ovo nije samo kapitulacija Ustavnog suda nego i kapitulacija HDZ-a koji je razotkrio (da) se ne usudi ni usred ljeta čuti mišljenje građana o njihovom upravljanju pandemijom“, objavio je Most na Facebooku.

Tvrdi da je Ustavni sud već „probijanjem“ zakonski propisanog roka za ocjenu ustavnosti dvaju referendumskih pitanja pokazao da su bili pod ogromnim pritiskom vladajućih da ih sruše.

„Na kraju su očito morali popustiti pod pritiskom mimo svih pravila pravne struke, istjerali smo ih na čistac pa je sada i zadnjem naivcu jasno da su hrvatske institucije porobljene“, navodi Most.

OGLAS