Večeras će u Zgradi političkih stranaka u Metkoviću biti medijsko predstavljanje poštanskoga žiga kojim će se u srijedu, 25. studenoga, u Poštanskome uredu u Metkoviću poništavati marke na svim pošiljkama.

Žig je nastao u organizaciji Građanske udruge Metković 600, a na inicijativu metkovskoga filatelista Marija Gabrića. Povod je obilježavanje 150 godina od izgradnje crkve sv. Ilije proroka u Metkoviću.

Crkva je izgrađena 1870., a posvetio ju je kotorski biskup Frane Uccelini na blagdan sv. Kate, 25. studenoga 1903.

Uz žig predstavit će se i prigodna kuverta s motivom crkve sv. Ilije proroka na koju je zalijepljena marka što ju je Hrvatska pošta objavila povodom 50. obljetnice kanonizacije hrvatskoga sveca Nikole Tavelića. Tako kuverta i marka poništena žigom čine jednu cjelinu te će biti zanimljivi filatelistima. Autor žiga i kuverte je Ivica Puljan.

U utorak, 25. studenoga građani će moći poslati pismo ili razglednicu s prigodnom kuvertom i žigom te tako, recimo, čestitati Božić i Novu godinu svojim prijateljima i rodbini širom svijeta. Nakon toga dana žig će biti poslan u Poštanski muzej u Zagrebu.

Na predstavljanju će uime Hrvatske pošte biti Miljenka Manenica, uime Župe sv. Ilije fra Ante Bilokapić, filatelist Mario Gabrić te uime Udruge Ivo Veraja i Ivica Puljan.