Vrhunac je ljeta i vruće je, a u našem kraju i s rekordnim temperaturama. Ipak, živimo u najtoplijem dijelu Hrvatske i svatko se od nas na svoj način nosi s tim. Netko ide na more, netko u planine, netko se drži hlada…

No, kako domaće životinje i kućni ljubimci podnose vrućinu?

Iznenadit ćete se kako su one riješile taj problem. Konji se obilno znoje. Normalno, takve trkaće životinje i moraju tako. Krave se znoje samo u prednjem djelu. Nedovoljno! Tek sam kao odrastao shvatio zašto je moja majka ljutito odmahivala rukom kad bi vidjela pripetu kravu po zvizdanu. Ovce i koze također teško podnose vrućine, perad se muči i rashlađuje dahtanjem jer ni oni nemaju znojne žlijezde. Krave daju najviše mlijeka pri temperaturama između 10 i 15 stupnjeva, ovce na 8! Svinje pate jer zbog sloja masti u potkožju i rijetke dlake (isto kao u čovjeka!) imaju velike probleme po vrućini.

A kućni ljubimci?

Sjećam se mog prvog posjeta rodbini u Njemačkoj dok sam još bio student. Išao sam u kupovinu, a ono gužva na parkingu samoposluge! Policija plijeni psa nekim gastarbajterima: ostavili su psa u autu po vrućini dok su bili u kupovini. Nikad neću zaboraviti suze njihove djece…

Po novom zakonu o dobrobiti životinja i u nas vam mogu oduzeti životinju za takvo što i naplatiti ogromnu kaznu!

Psi i mačke praktično nemaju znojne žlijezde, imaju kompliciran mehanizam rashlađivanja dahtanjem, što dovodi do pitanja što napraviti s njima po vrućini.

Prvo, vaše životinje moraju uvijek imati dovoljno svježe vode i osigurano mjesto u hladu. Prostorije, ako su ljubimci u njima, moraju biti provjetrene. Često je smrtonosna kombinacija kupaonica poslije tuširanja!

Nemojte brinuti ako vaš ljubimac ne jede po danu, po najvećoj vrućini. Stanite vi na sunce u podne pa pokušajte jesti…

Ako počnu ubrzano dahtati, vrući su i uznemireni, znajte da su to prvi znaci temperaturnog šoka ili sunčanice! Hitno se javite vašem veterinaru!

Osigurajte rashlađivanje vašem ljubimcu dok putujete. Nemojte dopustiti da sjedi na suncu u automobilu. Svaka dva sata biste morali napraviti pauzu.

Ako imate glodavce kao ljubimce, stavite im hladnu bocu vode umotanu u krpu pokraj kaveza, doći će do nje i rashalditi se.

Pticama u kavezima osigurajte plitke posude s vodom da se mogu okupati. Gmazovima osigurajte dovoljno vode u terariju, izbjegavajte da su na suncu.

Usprkos vrućinama, mnogi od nas vole ljeto, osobito ako ga bar djelom koristimo za godišnji odmor. To je čarolija ljeta još od školskih dana! Neka tako bude i za naše životinje!