Dugo i vruće ljeto samo što je zatvorilo svoja vrata i prve kiše donijele dašak potrebne svježine, već smo željni sunca i lijepog vremena! To je u ljudskoj prirodi, brzo zaboravljamo. Rujan, listopad, pa i početak studenoga kod nas su nekako najugodnije doba godine… plodovi jeseni, šarenilo prirode, ugodne temperature bez ekstrema. Vaše životinje, kućni ljubimci, uživaju s vama pa ih izvodite češće u šetnje. Ovo je pravo vrijeme da svi zajedno budemo što više u prirodi. Naravno, uz neophodne mjere opreza!

Možda ćete reći: „Opet nas, doktore, plašite!“  Ni slučajno, ali samo lakovjerni nisu oprezni. Kao što je ugodno nama, ugodno je i raznim bićima koja vrebaju naše životinje i nas.

Vrijeme je odlijevanja vina, puno je slatkih plodova i, gle, WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) u svom najnovijem priopćenju za Europu spominje jedno malo, simpatično biće – Phorticu variegatu, vrstu voćne mušice. Ma, hajde doktore, kakve to ima veze s nama? Ima! Jer ta mušica prenosi vrlo opasnog parazita psima i ljudima, Thelaziu caellipaedu, očnog ili orijentalnog očnog crva! Nekad stanovnik tropskih krajeva, danas se ubrzano širi Europom, a upravo su zabilježeni prvi slučajevi i u Engleskoj. Kod nas je prisutna već nekoliko godina. Ova mušica ne ujeda, ne gnjavi, sleti na trepavice i siše suze, a usput prenese jajašca ovoga parazitskog crva. Jajašca su, nažalost, nevidljiva golim okom. Tek je vrlo razvijeni crv, koji je napravio veliku štetu, na oku vidljiv kao tanki končić. U početku žrtva ima konjunktivitis, a ako se ne liječi oko potpuno propadne.

Srećom, zaražen pas ne može zaraziti izravno svog vlasnika, ali samo stručna pomoć može riješiti problem. Redovito pregledavajte oči svoga psa i po potrebi potražite stručnu pomoć. Još nešto: ne hranite svog psa plodovima jeseni, ma koliko on to volio. To nije njihova prirodna hrana, a povećava se mogućnost zaraze očnim crvom.

Želim vam skrenuti pažnju na još jednu stvar. Vrijeme je da napravite ili popravite zimsku nastambu za svoga psa ako ga držite vani. Ona mora biti prostrana i suha, ulaz zaklonjen od bure, na mjestu koje neće biti poplavljeno prvom kišom.

Pregledajte pomno nastambu, očistite je i dezinficirajte, na primjer, nekim sredstvom za čišćenje kupaonice. Po novom Zakonu o dobrobiti životinja ne smijete vezati svoga psa! Dobar boks ili još bolje ograda oko vaše kuće je ono što treba vaš pas da bi bio siguran i da ne završi na cesti.

I na kraju! Pitali su me neki čitatelji zašto manje spominjem mačke, a više pse u svojim tekstovima. Situacija se bitno ne mijenja ni u ovoj globalnoj priči o očnom crvu. Odgovor je vrlo kratak. Mačke se ne zaraze očnim crvom jer prijenosnika mušicu jednostavno pojedu!