Vrhunac je ljeta, more, kupanje, odmori! Vlasnici kućnih ljubimaca također uživaju u ljetu sa svojim četveronožnim prijateljima! Neka! To je lijepo!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Međutim, dolazak ljeta nosi i neke nove izazove za vas i vaše ljubimce! Visoke temperature, kukci, vožnja do mora…

Krećete sa svojim ljubimcem na more! Pobrinite se da imate dovoljno vode za njega, hladovinu i u automobilu i na plaži. Ne zaboravite da vaš pas živi u bundi tj. u toplom krznu, a ne može se znojiti.

Ne ostavljajte ga na suncu! Idite u šetnju s njim, i ljeti ,svaki dan, to mu čini dobro, a dobro je i za vas! Naravno, ta šetnja je ljeti uvijek rano ujutro ili kasno popodne, kada je manje vruće!

Često me panično  zovu ovih dana s pitanjem: Doktore, naš pas odjednom jede manje nego prije, da nije bolestan?  Vašem ljubimcu je samo jako vruće, pojest će on svoj obrok!

Kupanje u moru!? Dopustite mu da se kupa u moru, ali ga poslije isperite slatkom vodom. Šamponirajte ga po potrebi.

Nema pravila koliko puta trebate prati svog psa! Sjetite se da i vi ljeti idete češće pod tuš jer se više znojite i prljate, nego zimi.

Vrijeme je blagdana, fešta, obiteljskih okupljanja, došli iseljenici… Ne hranite svoje ljubimce ostacima gozbi! Rado će to oni pojesti, slano, začinjeno, pečeno ali to je nezdravo i štetno za njih.

Ne dajte svojim ljubimcima piti pivo, koktele, alkoholne ili gazirane napitke. Oni imaju različitu probavu od nas. Ovo nije šala, često imam pacijente koje su vlasnici otrovali alkoholom!

Na plaži, na izletu u prirodu, na selu vodite svoga psa na uzici. Ne samo zato što to zakon traži, već zato što ćete na taj način znati što vaš pas stavlja u usta.

Ne pripremajte udice i mamce u blizini i na dohvat vašeg psa. Cijela je promenada šokiranih vlasnika ovdje u našoj ambulanti jer su psi i mačke progutali udice. Jako neugodno i potencijalno smrtonosno!

Osigurajte da su vaši ljubimci zaštićeni medicinskim sredstvima protiv vanjskih parazita (antiektoparaziticima) kojih sada u okolini ima najviše! Nabavite ta sredstva kod veterinara, ne možete ih kupiti drugdje. Stručna će vam osoba objasniti sve o tome.

Kad krenete s vašim ljubimcem na duže putovanje, planirajte njegovu prehranu, čišćenje, odlaganje izmeta (kaznit će vas ako ne pokupite izmet od ljubimca!), pauze na putu da se ljubimac može protegnuti i potrčati… Imajte na putu uz sebe broj vašeg veterinara, zlu ne trebalo.

I tako, dragi  prijatelji, nadam se da vas nisam uplašio već zabavio i informirao… Ugodno ljeto i odmor želim vam u društvu vašim ljubimaca! Sretno!

OGLAS