Pred početak božićnih i novogodišnjih blagdana radujemo se svi: djeca imaju k tome slobodne tjedne, a odrasli vesele brige oko pripreme za blagdane. No i naši kućni ljubimci osjećaju  sav šušur i uzbuđenje oko njih. Radost njihovih vlasnika  se prenosi i na njih.

Obilje hrane koju tradicionalno iznosimo na stol je zanimljivo i našim ljubimcima. Tu nastaju problemi. Oni nemaju probavu kao ljudi, slana i začinjena hrana im škodi, izbacuje ih iz ustaljene kolotečine.  A oni su kao mala djeca, vole rutinu! Stoga vam savjetujem: Ne dajte im ostatke vašeg obilja, hranite ih kako su naučili.

Petarde i pucnjevi iz oružja izazivaju veliki strah i stres svih kućnih ljubimaca. Životinje bolje čuju i vide od ljudi. Osobito su bljeskovi problematični! Prekrijte kaveze od ptica i glodavaca ako je potrebno. Prigušite pucnjavu pojačanjem tona televizora ili glazbe u vašem stanu. Pokušajte održati rutinu šetnje za vaše pse, tako što će te ići vani s njima u doba dana kada je najmanje pucnjave, a to je ujutro! Mačke koje izlaze iz kuće radi obavljanja nužde, zadržite u kući, tako što ćete im nabaviti kućni toalet. Ne brinite, brzo će otkriti čemu služi.

Ne pokazujte strah pred svojim ljubimcima jer će se oni još više bojati! Budite prirodni i veseli, kako već jeste za blagdane. Vaša sreća, zadovoljstvo i opuštenost blagotvorno djeluje na vaše ljubimce!

Izbjegavajte kontakt i vi, i vaši ljubimci s ostacima pirotehničkih naprava, neki od njih su škodljivi za zdravlje.

I na kraju vam želim sretan Božić i novu 2019. godinu!