Jučer je u Arheološkom muzeju Narona otovrena izložba na kojoj su predstavljeni rezultati arheoloških iskopavanja provedenih tijekom 2014. i 2015. godine na prostoru antičke Narone.

Otvorenju izložbe prethodila je arheološka radionica u kojoj su sudjelovala djeca, a i poneki odrasli te besplatno stručno vodstvo u razgledavanju stalnog postava muzeja.

Djelatnici Arheološkog muzeja Narona proveli su više sondažnih iskopavanja unutar zaštićene arheološke zone, kako bi se ustanovili kulturni slojevi uz nezakonito sagrađene objekte. U arheološkim istraživanjima istražena je ukupno 21 sonda.

U šest sondi su pronađeni ostatci antičke arhitekture, a u dvije kasnoantički i srednjovjekovni grobovi. Antički pokretni nalazi izrađeni od keramike, stakla, metala, kamena ili kosti, ulomci oslikanih fresaka te ostatci prehrane (životinjske kosti, ljušture morskih školjaka i puževe kućice) pronađeni su u svim sondama. Pokretne nalaze i uzorke moguće je okvirno datirati u kasnorepublikansko, carsko, kasnoantičko i srednjovjekovno doba. Rezultati ovih sondažnih istraživanja pridonose boljem poznavanju urbanističkoga rastera i svakodnevnoga života antičke Narone.

Nakon otvorenja bilo je upriličeno druženje na terasi muzeja. Izložba će biti otvorena do 9. veljače 2020. godine. Uz izložbu je predviđen i kutak za djecu pod nazivom Zabavite se i naučite nešto novo!

Foto: Studio Veraja