U Arheološkom muzeju Narona potpisan je danas okvirni sporazuma za početak gradnje nove zgrade Muzeja (Lapidarij) koji će se nakon nekoliko godina pripreme uskoro početi graditi u Vidu, zapadno od mjesnoga groblja.

Sporazum su potpisali ravnatelj Muzeja Toni Glučina, predstavnik izvođača radova tvrtke Ing-grad d.o.o. Patrik  Klarić i predstavnica nadzora radova. Potpisivanju su nazočili koordinatora za muzeje Ministarstva kulture i medija Hrvoje Manenica, arhitekt sate i nove zgrade Muzeja Goran Rako i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan koji se obratio prigodnim riječima.

Ukupna vrijednost radova je 43 mil. kuna (s PDV-om) a u najvećoj mjeri projekt će financirati Ministarstvo kulture i medija uz podršku Grada Metkovića.

Izgradnjom nove zgrade zadovoljit će se preduvjeti za kvalitetan rad muzejskih djelatnika, obnovit će se postojeći i postaviti novi stalni postav te omogućiti proširenje muzejske djelatnosti.

Arheološki muzej Narona je za posjetitelje otvoren na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja 2007. godine. U godinama koje su iza nas profilirao se kao jedna od važnijih ustanova u RH za prezentaciju antičkog nasljeđa. Zbog specifičnosti in situ prezentacije arhitektonskih ostataka rimskog hrama i građevina koje ga okružuju u sadašnjoj zgradi Muzeja nedostaju sadržaji koje muzejska ustanova mora imati. Svi ti sadržaji do sada su privremeno smješteni na tri lokacije u Vidu.