Iako se približavamo lipnju, prvom mjesecu klimatološkog ljeta i najsušnijem godišnjem dobu. Stoga, nije pretjerano optimistično da u najsušnije godišnje doba ulazimo s popriličnim deficitom oborina. Niti u dane vikenda, a niti u prvom dijelu tjedna neće biti novih oborina, piše Dalmacija danas.

Val vrućine

Već u subotu očekuje nas novi umjeren rast temperatura zraka i vruć dan i velikom dijelu Dalmacije. Jedina sretna okolnost, kada je požarna opasnost u pitanju, je izostanak značajnijeg vjetra.

Temperature mora zadnja dva dana prolazno su pale zbog bure koja je puhala u četvrtak, no očekuje se njegovo brzo zagrijavanje u dane vikenda.

Danas nas očekuje pretežno vedro vrijeme. Noću tiho ili burin, danju slab, samo ponegdje umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka većinom od 10°C ponegdje u Zagori do 18°C ponegdje uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature zraka od 23 do 30°C.

Subota će biti pretežno vedra. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab, među otocima kasno popodne umjeren maestral. Od jutra malo toplije, danju vrlo toplo i vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 25 do čak 33°C.

Pretežno vedro uz slab dnevni vjetar bit će u nedjelju. Bit će podjednako ili neznatno manje vruće u odnosu na subotu.

U ponedjeljak djelomično sunčano, ali osobito u Zagori uz jači razvoj oblaka može biti lokalnih pljuskova s grmljavinom. Zadržat će se vrlo toplo.

Piše: Rade Popadić / Dalmacija danas.