Nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite na press konferenciji najavio kako se od subote ukida većina epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi, detalji novih mjera objavljeni su i na stranici Koronavirus.hr.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U odnosu na staru Odluku o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH najvažnija promjena u novoj je da više nema zabrane ulaska u Republiku Hrvatsku bez obzira iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi u RH.

Državljani trećih zemalja koji će dolaziti u RH moći će prelaziti granicu bez dokazivanja razloga zbog kojeg dolaze, tj. bit će dovoljno da ispunjavaju epidemiološke uvjete, odnosno dovoljno je da posjeduju COVID potvrdu.

Što se tiče osoba koje će u RH dolaziti iz EU, njima više neće biti potrebne COVID potvrde za ulazak u Republiku Hrvatsku.

Također, ograničenje prelaska preko graničnih prijelaza ne odnosi se i na raseljene osobe iz Ukrajine koje ulaze u RH.

Ove dvije odluke, kao i odluke kojima bi se ukinule ostale uvedene mjere (okupljanja, rad trgovina i dr.) bit će objavljene u Narodnim novinama u petak 8. travnja te će stupiti na snagu u subotu 9. travnja 2022.

Također, od subote 9. travnja EU digitalne COVID potvrde više neće biti uvjet za održavanje događanja ili okupljanja, odnosno odlazak na neka mjesta na području Republike Hrvatske, ali niti za prelazak granice RH za osobe koje u RH dolaze s područja EU.

EU digitalne COVID potvrde ostaju uvjet samo za ulazak u RH iz trećih zemalja.

Iz Stožera poručuju da će se bez obzira na ukidanja i ublažavanja uvedenih mjera, epidemiološka situacija i dalje kontinuirano pratiti te će se pravovremeno reagirati ako bude potrebno.

OGLAS