Više od 2200 hektara državnih parcela u dolini Neretve uskoro bi se moglo naći na bubnju.

Natječaj za dvadesetpetogodišnji zakup, po novom Zakonu o državnom poljoprivrednom zemljištu raspisivat će gradovi i općine uz prethodnu suglasnost resornog ministarstva poljoprivrede. Led će, čini se, probiti grad Opuzen na čijem se području nalazi glavnina državnog zemljišta, piše Slobodna Dalmacija.

Oni su još unatrag dvadesetak godina dijelili zemlju najprije kroz program “zemlja braniteljima”, a kasnije su sklapali ugovore na desetogodišnji zakup s poljoprivrednicima. Međutim, ti ugovori su istekli i trenutačno je zakup državnih parcela u Opuzenu zapao u sivu zonu. No, više od 600 hektara na području katastarske općine Opuzen naći će se na natječaju na koji će se, nema sumnje, javljati i dosadašnji zakupoprimci, uz uvjet da su podmirili sve svoje obveze prema državi i lokalnoj upravi po osnovu zakupa.

Eu sredstva

Zakup državnog zemljišta na 25 godina pozdravio je poljoprivrednik Dubravko Sršen.

– Ovakvim dugoročnim zakupom otvara nam se mogućnost natjecanja za dobivanje novca iz europskih fondova, za što je osnovno da imamo papirološki riješeno zemljište. Zbog neriješenog zemljišta do sada se nismo mogli natjecati za EU novac, kazao je Sršen.

Ipak, dosadašnji zakup opuzenskih parcela doživljavao je salve kritika: govorilo se da je zemlja nepravedno podijeljena, da su je dobili i oni koji nisu trebali te su oni kasnije te parcele davali u podzakupe, što je svojevremeno istraživalo i Državno odvjetništvo. U tim kritikama prednjačio je Jure Stanić iz Udruge za zaštitu obiteljskog poljoprivrednog zemljišta.

Više o ovome možete pročitati na portalu Slobodna Dalmacija.