Po okončanju pregovora Vlade i obrazovnih sindikata koji su potrajali gotovo osam sati, premijer Andrej Plenković zahvalio je sindikalistima na konstruktivnim razgovorima i objavio da je postignut, kako je rekao, kvalitetan kompromis prema kojemu će plaće učiteljima i profesorima u 2020. godini biti povećane za 10,40 posto, s tim da bi povećanje išlo u nekoliko faza. Premijer očekuje pristanak sindikata i početak nastave u petak, prenosi tportal.hr.

Na pitanje što je s koeficijentima, rekao je da će se to pitanje rješavati kroz zajednički rad na uredbi, a ponuđeni su ‘kompenzacijski dodaci’.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, kazao je da će sindikati u srijedu i četvrtak provesti izjašnjavanje među članovima sindikata i zaposlenima u sustavu obrazovanja koji su u štrajku, a ovisno o rezultatu odlučit će se hoće li se štrajk prekinuti i hoće li biti nastave u petak.

– Nećemo posebno ljudima sugerirati s obzirom da to nije ono što smo tražili, koeficijenti. Ovo ne zadovoljava naše zahtjeve, ali ljudi moraju odlučiti je li ovo dovoljan motiv da prekinu sa štrajkom, radi o njihovim plaćama i njihovom statusu, kazao je Mihalinec, zaključujući da je on osobno umjereno zadovoljan postignutim.

Foto: Srđan Vrančić