Ministarstvo pravosuđa i uprave će, sukladno novonastaloj situaciji, preporučiti Hrvatskoj javnobilježničkoj komori da javni bilježnici odgode donošenja rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave u predmetima u kojima su ovršenici osobe sa sjedištem, prebivalištem ili boravištem u područjima zahvaćenima potresom – odgovorili su nam iz Vlade Republike Hrvatske na upit o mogućem novom moratoriju na području pogođenom razornim potresom, ali i općem moratoriju zbog posljedica novog lockdowna koji bi se ponovo uveo na području cijele Hrvatske, s obzirom na to da zakonske izmjene to omogućavaju uslijed uvjeta pandemije. O toj se opciji, očito, ne razmišlja, s obzirom na to da se na pitanja na tu temu iz Vlade i ministarstava financija i pravosuđa uopće nisu referirali. Zahtjev mjesnom sudu – S obzirom na proglašenje katastrofe ovršenici imaju mogućnosti zatražiti odgodu ovrhe sukladno odredbama članka 65. stavka Ovršnog zakona. Zahtjev za odgodu podnosi se mjesnom nadležnom sudu koji o zahtjevu odlučuje žurno. Uz navedeno, postoji mogućnost odgode ovrhe suglasnošću stranaka (pristankom ovrhovoditelja) sukladno članku 69. Ovršnog zakona u kojem slučaju nadležni sud ne ispituje pretpostavke za odgodu već istu odgađa na prijedlog stranaka – kažu u ministarstvu, s tim da ovu drugu opciju mogu koristiti svi ovršenici, jasno, ako vjerovnici na to pristanu. Što im nije u interesu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na upit je li Vlada u razgovorima s financijskim institucijama i pružateljima komunalnih usluga kako bi se pronašao modus prevladavanja poteškoća u servisiranju dugova, odvraćaju da je Ministarstvo pravosuđa i uprave u dijalogu sa svim dionicima te su, prema povratnim informacijama, agencije za naplatu potraživanja pripremile mjere privremene obustave ovrha i mogućnost otpisa dugovanja za građane na pogođenom području. Banke su već prije donijele odluku o trenutačnoj obustavi iniciranja novih prisilnih mjera naplate i ta će mjera biti na snazi do trenutka finalizacije sustavnog dugoročnog rješenja za klijente s područja pogođenih potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji. O tome je dan nakon razornog potresa izvijestila Hrvatska udruga banaka te svim klijentima koji imaju ugovorene trajne naloge savjetovala da se jave svojim poslovnim bankama kada to dozvole okolnosti radi mogućnosti reguliranja plaćanja kreditnih obveza. Kad je posrijedi uplata donacija na račune blokiranih građana, reagirali su i Vlada i Fina. Besplatna pravna pomoć – Vlada Republike Hrvatske proglasila je stanje katastrofe za Sisačko-moslavačku županiju te za određene dijelove Karlovačke i Zagrebačke županije koji su pretrpjeli znatne materijalne štete uslijed razornog potresa. Proglašenjem takvog stanja otvorena je mogućnost da se donacije uplaćene osobama pogođenima potresom izuzmu od ovrhe po osnovi članka 172. točka 13. Ovršnog zakona te se mogu izravno uplatiti na zaštićeni račun ovršenog građana – pojasnili su u Vladi, a informacija se odnosi na oko 10.500 blokiranih građana s prebivalištem na pogođenim područjima.

Banke su upućene da na jednak način postupe i u slučaju kada se radi o doznaci iz inozemstva koja je izravno upućena na poseban račun. Za kompliciranije situacije, Vlada je podsjetila i da svi građani kojima je u ovim okolnostima potrebna pravna pomoć, imaju pravo na nju u skladu sa Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći. Privremeni moratorij na nove ovrhe neće, doduše, pomoći već blokiranim građanima s pogođenih područja, a i dvomjesečni rok u kojem su obustavu prisilne naplate za nove dugove najavile banke nije dugoročno rješenje, posebno imajući u vidu da je područje još uvijek seizmički aktivno i svaki dan stvaraju se nove štete, tisuće su ostale bez radnog mjesta ili mjesta za život. Pogođenim je građanima potrebno sustavno rješenje, kakvo treba, a godinama ne dobiva, ni vojska starih blokiranih iz cijele Hrvatske. Malo tko može više slušati priču u “onima koji kupuju iPhone” i zato upadaju u ovrhe, nakon što je sustavnom medijskom akcijom razotkriven nakaradan ovršni sustav čiji popratni troškovi blokirane drže u vječnom dugu.

OGLAS