Danas je u Dubrovniku odlukom vladajuće većine da Županija odustaje od prava prvotokupa 2/5 Vile Rašice zaključena 11. sjednica Županijske skupštine, nakon čega je održana 12. sjednica.

Vladajući, predvođeni HDZ-om, odustali su od svog prvotnoga prijedloga o povećanju najma poslovnih prostora u domovima zdravlja kojima je osnivač Županija, a prema kojem bi, primjerice, zakup prostora do 50 m2 u DZ Metković za liječnike je bio 2500 kuna, a za stomatologe čak 3150 kuna (prema koeficijentu 1,35). Usporedbe radi, trenutno zakup takvog prostora iznosi 1250 kuna.

Na kraju je danas prihvaćena u izmijenjenom obliku Odluka o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovne prostore domova zdravlja kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija. Prema ovom usvojenom prijedlogu cijene zakupa su snižene za 20%. Vjerojatno je na ovu novu odluku utjecao pritisak javnosti i javno priopćenje vijećnika Mosta NL.

Prema ovo Odluci, cijena za poslovne prostore podijeljena je po veličini u tri kategorije: do 50 m2, od 50 i 100 m2, te prostore veće od 100 m2.

Odlukom su određene i četiri cjenovne zone:

  1. zona – Dubrovnik, izuzev Orašca i pripadajućih otoka, (2800, odnosno 3200 i 3600 kuna)
  2. zona – Metković, Ploče, Orašac, Srebreno i Cavtat (2000, 2400 i 2800 kuna)
  3. zona – Opuzen, Korčula, Vela Luka, Blato, Čara, Orebić, Smokvica, Slano, Ston, Janjina, Gruda, Postranje (1600, 2000 i 2400 kuna)
  4. zona – Mljet, Lopud, Šipan, Lastovo, Trpanj, Kuna Pelješka ( 1200, 1400 odnosno 1600 kuna).

Poslovni prostor Dom zdravlja daje u zakup za obavljanje zdravstvene djelatnosti u Mreži javne zdravstvene službe kako slijedi:

  • zdravstvenim radnicima koji obavljaju privatnu praksu na osnovu zakupa;
  • zdravstvenim radnicima koji obavljaju privatnu praksu na osnovi koncesije i koji nastavljaju obavljati djelatnost u privatnoj praksi u ordinaciji;
  • zdravstvenim radnicima koji na temelju odluke Upravnog vijeća Doma zdravlja prekidaju radni odnos u Domu zdravlja i nastavljaju obavljati privatnu praksu u ordinaciji, u zakupu poslovnog prostora u kojem su do tada obavljali zdravstvenu djelatnost u radnom odnosu u Domu zdravlja.

Važeći ugovori o zakupu poslovnog prostora zaključeni sa zdravstvenim radnicima koji obavljaju zdravstvenu djelatnosti u i izvan Mreže javne zdravstvene službe, ugovori o zakupu za obavljanje nezdravstvene djelatnosti i ugovori o zakupu za obavljanje ljekarničke djelatnosti u privatnoj praksi, vrijede do zaključivanja novih Ugovora o zakupu, u postupku preoblikovanja obavljanja privatne prakse u organizacijski oblik ordinacija, sukladno Zakonu, odnosno ostaju na snazi na vrijeme kako je istima ugovoreno.

Župan Dobroslavić uvodno je obrazložio odluku: – Do sada smo imali jednu državnu odluku na razini cijele županije i cijenu koja je iznosila 1250 kuna, a prostor od 40 kvadrata na Mljetu imao je istu cijenu kao i onaj od 100 kvadrata u Dubrovniku. Mi smo stoga podržali prijedloge Domova zdravlja, određene su 4 zone. U pripremama za ovu sjednicu dogovorili smo umanjenje planiranih cijena za 20 posto i predlažemo da se takva odluka donese”, rekao je župan.

Novi iznosi turističkih pristojbi za 2020. godini

Na ovoj sjednici, među ostalim, usvojena je Odluka o visini turističke pristojbe za 2020. godinu, a slijedom donošenja Zakona o turističkoj pristojbi iz svibnja 2019. godine. Sukladno odluci utvrđena je visina turističke pristojbe po osobi i noćenju, visina godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe iz članka 12. Zakona o turističkoj pristojbi i visina godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe iz članka 13. Stavka 4. Zakona, za općine i gradove na područje Dubrovačko-neretvanske županije.

Iznose pristojbe možete pročitati OVDJE.