Na Neretvi je je od jučer proglašeno pripremno stanje obrane od poplave: vodostaj je kod Metkovića iznad 240 cm –  zatvorene su sve ustave na Neretvi i lateralnim kanalima. Zbog obilnog dotoka vode u uzvodne akumulacije već dva dana se neprekidno ispušta višak vode na branama te je vodostaj kod Mostara u jednom trenutku prešao 800 cm.

Danas u 9 sati je vodostaj kod Metkovića iznosio 250 cm, slično kao i jučer u isto vrijeme kada se Neretva izravnala s Malom rivom. Zbog toga je proglašeno pripremno stanje obrane od poplava: zatvorene su sve ustave na obrambenom sustavu na desnoj strani grada. Crpna stanica Jerkovac ispumpava vodu iz branjenog područja. Norin zbog ovolikog vodostaja ne može utjecati u Neretvu pa se vodom puni močvarno područje.

Kod Opuzena je jutros u 9 sati vodostaj iznosio 174 cm (u 5 sati je bio 186 cm) i proglašeno je pripremno stanje. Jutros u 5 sati je more bilo na 121 cm (ustava na Maloj Neretvi), trenutno je u opadanju i jutros u 9 sati iznosi 101 cm.

Za sada nema problema u lateralnom kanalu od Metkovića prema Kutima.

Od jutros trend vodostaja nizvodno od Jablanice je u opadanju, koordinirano se ispušta voda na branama. Za sutra je najavljeno smirivanje vremena, prestanak juga i bura što bi trebalo utjecati na razinu mora i smanjenje vodostaja u slivu Neretve.