Vodostaj Neretve kod Metkovića je poprilično nizak, noćas je iznosio samo pola metra iznad razine mora. Ista visina izmjerena je jutros u 6 sati nakon čega je uslijedio nagli porast vodostaja, preko 20 cm. Na mjernoj postaji na Velikoj rivi 8. srpnja u 2 sata u noći zabilježen je i niži vodostaj, samo 33 cm.

Oscilacije tijekom protekle noći su bile poprilične: u 22 sata je zabilježen pad vodostaja od 44 cm, a u 1 i 6 sati ujutro po 20-tak cm. Izraženi porast vodostaja zabilježen je u 4:30 (+31 cm) i u 7 sati (+22 cm). Ove nagle promjene su vjerojatno povezane s naglim promjena razine mora u kratkom vremenu uzrokovane velikim promjenama tlaka koje su izazvale tzv. meteorološki tsunami.

Pojava je zabilježena tijekom protekle noći na svim srednjodalmatinskim otocima, većinom između 20 i 22 sata, a najizraženija je bila u Starom Gradu na otoku Hvaru. More se povuklo za više od metra Ipak, čini se da je pojava najintenzivnija bila na jugu Dalmacije.

Nevjerojatne fotografije stižu iz Hodilja na Pelješcu, u Malostonskom zaljevu. U samo deset minuta razina mora je oscilirala blizu dva metra, a uslijed izražene oseke brojne brodice su ostale na suhome.

NEVJEROJATNI PRIZORI NA PELJEÅ CU