Prema najnovijim podacima MUP-a za prvih deset mjeseci 2023. godine, poredak brendova automobila koji se najviše kradu u Hrvatskoj nešto je drugačiji nego li je to zabilježeno prethodnih godina, objavljeno je na blogu Postani vozač.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U 2023. godini znatno je porasla krađa vozila francuskih proizvođača (Renault/Peugeot/Citroen) koji su s 24,6% u ukupnom broju ukradenih vozila zauzeli prvo mjesto.

Volkswagen je na drugom mjestu s udjelom 22,4 % u ukupnom broju ukradenih vozila što potvrđuje da je i dalje jedan od najpoželjnijih brendova među kradljivcima vozila.

Treće i četvrto mjesto u odnosu na prethodne godine ostaju nepromijenjeni, a drže ih Opel s 10,1% i grupa talijanskih proizvođača (Fiat/Lancia/Alfa –Romeo) sa 7% u ukupnom broju ukradenih vozila u 2023.

S obzirom na to da se uz Volkswagen vozila najviše na našim cestama mogu vidjeti vozila francuskih proizvođača, ne čudi kako su upravo oni najzanimljivija meta kradljivcima.

Ono što čudi je znatno povećanje udjela u ukradenim vozilima u odnosu na prethodne godine.

U 2021. udio vozila francuskih proizvođača u ukupnom broju ukradenih vozila bio je 17,66 %, u 2022. godini, 18 %, a u 2023. godini ogromnih 24,6 %.

Uzimajući u obzir njihovu veliku popularnost kod hrvatskih vozača, pretpostavljam kako će Renault, Peugeot i Citroen biti vrlo poželjni kradljivcima i u budućnosti.

Ako i ne zadrže prvo mjesto, sigurno će biti u samom vrhu liste vozila koja se najviše kradu.

Više o ovome možete pročitati na blogu Postani vozač.

OGLAS