Završena je večeras kriminalistička obrada nad Slovencem (26) koji je ujutro na Božić uhićen u Grljušićima kod Vrgorca, gdje je u master furgon kombiju krijumčario 39 državljana Iraka i Irana, doznaje se od Antonele Lolić iz splitske policije.- Policija je utvrdila da je Slovenac počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatsko kada je ilegalno prevozio ljude koji su se nezakonito nalazili u Hrvatskoj – kazala je Lolić.

Osumnjičeni muškarac će tijekom večeri uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku biti priveden pritvorskom nadzorniku s obzirom na to da se u ovom slučaju radilo o Postaji granične policije Vrgorac. Strani državljani koji su se nezakonito nalazili Hrvatskoj bit će smješteni u Tranzitnom prihvatnom centru Trilj radi provođenja adekvatnih postupaka sukladno Zakonu o strancima – izjavila je Lolić.

Cijeli slučaj je otkriven jučer ujutro u 6.15 sati nakon što su djelatnici Postaje granične policije posumnjali da se u kombiju slovenskih registarskih oznaka, marke Renault nalaze migranti, a nakon što su policajci kombi otvorili – imali su što vidjeti. U njemu su bili natrpani migranti među kojima su, neslužbeno doznaje Hina, bile ranjive skupine – žene i maloljetna djeca.

Za kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj članici EU ili potpisnici Schengenskog sporazuma zapriječena je kazna od jedne do osam godina zatvora.