Večeras je u Galeriji GKS-a Kulturno umjetničko društvo Metković organiziralo pretpremijeru dokumentarnoga filma Vridne ruke Julije Kaleb koji će televizijsku premijeru imati u nedjelju, 21. svibnja na HTV1 s početkom u 11:05.

O filmu govorili tajnik KUD-a Metković Zdravko Obradović, urednica programskoga odjela Kultura HTV-a Lidija Špiranec te voditeljica Odsjeka emisija pučke i predajne kulture Ljiljana Šišmanović, ujedno i scenaristica i urednica filma. Prije prikazivanja filma nastupila je i Ženska pjevačka skupina KUD-a Metković

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nakon projekcije Julija Kaleb se zahvalila svima koji su sudjelovali u stvaranju ovoga dokumentarnog filma, kao i prisutnoj publici.

Film je sniman od svibnja 2022. do ožujka 2023. godine na lokacijama u Metkoviću, Kuli Norinskoj, Pločama, Gradcu, Rogotinu, Orebiću, Ponikvama, Slanom, Vionici u BiH i Zagrebu. U filmu sudjeluju Ansambl Lado, KUD “Metković”, KUD “Marko Markota” iz Rogotina, KUD “Lijerica” iz Slanog, HKUD “Sv. Marko” iz Vionice u BiH.

U ovom glazbeno-dokumentarnom putopisu koji gledatelje vezom, pjesmom i plesom vodi od Zagreba, kroz Dolinu Neretve, do Dubrovačkog primorja i Hercegovine, tragom Julijinog impresivnog stvaralaštva, može se saznati što su sve, divljenja vrijedno, stvorile Vridne ruke Julije Kaleb, samozatajne umjetnice tradicijskog rukotvorstva iz Doline Neretve koja desetljećima izrađuje narodne nošnje dinarske i jadranske etnografske zone za koje su karakteristične minuciozne tehnike veza.

Suradnice na filmu bile su, kao scenaristice Ljiljana Šišmanović (urednica) i Tihana Kopsa (redateljica).

Foto: metkovic.hr

OGLAS