Potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Zdravko Karna za Index je pak rekao da ugostitelji još više strepe zbog mogućnosti da im se ne produže mjere pomoći nakon djelomičnog otvaranja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Karna je je razgovoru za Index iznio četiri hitna zahtjeva ugostitelja. To su:

1. Nastavak mjera potpore za očuvanje radnih mjesta i pokrivanja fiksnih troškova dok god ima bilo kakvih ograničenja u obavljanju naše djelatnosti.

2. Izjednačavanje caffe barova i objekata jednostavnih usluga s restoranima tako da svi imaju istu mogućnost rada u varijanti dostave ili “to go” varijanti ili da u isto vrijeme budu otvoreni.

3. Obeštećenje u iznosu od 3 posto od prometa iz 2019. godine u vidu pomoći za saniranje gubitaka te ponovno pokretanje restorana.

4. Ubrzati isplatu potpora za očuvanje radnih mjesta i da se iz uvjeta za pokrivanje naknade fiksnih troškova makne uvjet da je račun prethodno plaćen jer to ugostitelji, nakon svih ovih mjeseci što su zatvoreni, više nisu u mogućnosti plaćati

Navodi kako zahtjevom za izjednačavanje caffe barova i objekata jednostavnih usluga s restoranima žele otkloniti čistu nepravdu koja je nanesena brojnim ugostiteljima.

“Nije u redu da kafići ne smiju prodavati kavu za van, a restorani mogu”

Nije, smatra, u redu da restoran može gostima nuditi kavu za van, dok istovremeno kafići to ne smiju.

“Recimo, ako su slastičarne registrirane kao caffe barovi s mogućnošću pružanja usluga slastica, ni oni kao takvi ne smiju raditi. Imamo niz velikih slastičarnica koje su tako registrirane i one su sad zatvorene”, objasnio nam je Karna.

OGLAS