Sjednica Županijske skupštine održana je jučer, 25. rujna, u Velikoj vijećnici, a na vjećničkim pitanjima je zaiskrilo između župana Nikole Dobroslavića i vjećnika Nikole Grmoje oko prevoznice na Neretvi.

Na pitanje vjećnika Mihovila Družijanića (HDZ) je li postignut dogovor s Hrvatskim vodama oko navodnjavanja Neretve, župan Nikola Dobroslavić je odgovorio:

– Sklopili smo dogovor oko financiranja iz EU fondova, dio projekta će se ubrzo realizirati u cijelosti. Bili su veliki problemi oko Pregrade na Neretvi, oko trećeg dijela projekta. Problem je bio u tome što je Metković tražio povećanje prevoznice koja vodi brodove ispod Pregrade u gornji dio. Podržavamo stav Metkovića i zato nismo htjeli dati suglasnost za ishodovanje građevinske dozvole Hrvatskim vodama dok se ne usuglasi to s Metkovićem. Neki dan smo imali sastanak gdje je bio predstavnik Hrvatskih voda, kao i gradonačelnik Metkovića, i tamo smo dogovorili izrađivanje prevoznice te da će se izdati suglasnost Hrvatskim vodama za dobivanje građevinske dozvole. Tad će biti ispunjeni svi uvjeti za realizaciju projekta u cijelosti. 

Zatim se za riječ javio vjećnik Nikola Grmoja (Most) koji se usput osvrnuo na županov odgovor na pitanje navodnjavanja Neretve i prevoznice te rekao:

U prvom dijelu odgovora ste rekli da Grad Metković nije htio dati suglasnost projektu. Prvenstveno je bilo 16 metara, osobno sam tražio da to bude 60 metara. Krešimir Vejić je tada rekao da ga to pitanje uopće ne zanima i da se protivi gradnji brane, a i gradonačelnik Opuzena je to rekao također. Sad su u Opuzen počeli dolaziti brodovi, dakle imali smo dobru vziju. Neki dan ništa nije posebno dogovoreno u Metkoviću jer se 2015. godine na moje inzistiranje počela raditi Studija koja je pokazala da će prevoznica koštati puno manje nego što ste govorili, dakle oko milijun eura, što je smiješan iznos s obzirom na pitanje plovnog puta. Drago mi je što je novi gradonačelnik podržao naš stav. 

Župan Dobroslavić mu je odgovorio:

Novi gradonačelnik je projekt doveo do konačnog rješenja, premda je i bivša uprava bila za to. Moj zahtjev prema Gradu Metkoviću leži u Metkoviću četiri, pet mjeseci, koji sam uputio bivšoj gradskoj upravi, na koji nije odgovoreno koji je njihov stav oko prevoznice. Zbog čega stav nije dostavljen?

Na što je Grmoja kratko uzvratio:

Nije dobro manipulirati činjenicama. Stav Grada Metkovića je uvijek bio jasan. Imali smo svoje ljude u Upravnom vijeću Hrvatskih voda i jasno je bilo rečeno kako nećemo pristati na manju prevoznicu. 

Županijska skupština dala suglasnost za proširenje djelatnosti DZ Metković

Na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine data je suglasnost Domu zdravlja Meković za proširenje djelatnosti. Time je potvrđena Odluka Upravnog vijeća DZ Metković kojom se djelatnost DZ Metković proširuje na palijativnu skrb.