U Službi za mikrobiologiju Zavoda do sada je laboratorijski potvrđeno  83 slučaja virusa gripe (52 slučaja virusa A i 31 slučaj  virusa B).

Samo u prošlom tjednu Službi za epidemiologiju ukupno je prijavljeno 121 slučaj oboljelih od gripe. Najviše prijava pristiglo je iz Dubrovnika 87,  Metkovića 22, Korčule šest i Ploča šest. Možemo reći kako je epidemija gripe na području naše županije započela, javljaju iz Zavoda za javno zdravstvo DNŽ.

– Ukupan broj prijava oboljelih do 9. veljače iznosi 230, od čega Dubrovnik bilježi 150 prijava oboljelih, Metković 39, Korčula 22 i Ploče 19. Prema dobnim skupinama, najveći broj prijavljenih je u dobi 7-14 godina (80 djece). Stvarni broj oboljelih od gripe, za pretpostaviti, je znatno veći od prijavljenih, a razlozi za to su: jedan dio oboljelih se ne javi liječniku (sami se liječe), a drugi dio koji se javi liječniku ne bude prijavljen od strane liječnika, iako je to zakonska obveza.

Ipak, gripa je nepredvidiva bolest i koliki će biti stvarni broj novooboljelih u ovoj sezoni teško je predvidjeti. Svakako svi oni sa simptomima gripe trebali bi o tome obavijestiti svoga liječnika zbog evidencije, a u slučaju komplikacija bolesti i javiti se svom izabranom liječniku na pregled, stoji u obavijesti Zavoda.