Nakon 36 dana štrajka i dugotrajnih pregovora sindikata i Vlade, konačno je postignut dogovor. Vlada je sindikatima ponudila povećanje koeficijenta u tri navrata, 3 % od 1. prosinca, 1 % od 1. lipnja 2020. te 2 % od 1. siječnja 2021. godine. Tu su ponudu sindikati prihvatili i time je štrajk u školama okončan. Nastava počinje u utorak ujutro, objavio je Plenković na konferenciji za novinare.

Mi smo danas konačno definirali dobro kompromisno rješenje, s kojim smo postigli konačni cilj, a to je nadoknada zaostajanja plaća za ostalim javnim službama od 6,11 posto, koju smo razlomili u tri koraka i konačni cilj je koeficijent 1,406 koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana, rekao je Mihalinec.

Dogovorili smo i dodatke za plaće za nenastavno osoblje, koje će imati jednake dodatke kao i nastavno osoblje kroz koeficijent 3+1+2, rekao je Mihalinec.

Od sutra je štrajk zaustavljen. Sutra se učenici, nastavnici, učitelji, odgajatelji, tete kuharice, spremačice, svi vraćaju na svoja radna mjesta i redovno odrađuju svoj posao, rekao je Mihalinec.

Dogovor uključuje i rješavanje problema anonimnih prijava. Neće se ići u izjašnjavanje članstva jer su ciljevi prosvjeda ispunjeni, a naš kompromis je da to bude u tri koraka, izjavio je Mihalinec.

Vrijeme provedeno u štrajku zaposlenicima če biti plaćeno, što podrazumijeva da nadoknada neće biti plaćena. Predstavnici sindikata su zahvalili roditeljima na razumijevanju i podršci.