Prof. dr. sc. Nikola Kujundžić, umirovljeni dekan Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu, nakon više knjiga o našim pučkim ljekarušama, objavio je zbirku autobiografskih humoreski Ne zaboravi se smijati koja je predstavljena danas u Gradskoj knjižnici u Metkoviću.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Zbirka se sastojio od 30 priča koje su podijeljene u dva dijela. Prvi dio, koji počinje s opisom najranijega djetinjstva, napisan je stupnjevanim jezikom koji je isprva dječji jednostavan, a zatim sa svakom pričom postaje sve složeniji i pravilniji; u njemu je autor uspio dočarati svevremensku dramu života u oskudici, na rubu gladi, gdje je jaje u sorbulu blagdan za dušu i tijelo, kao da je živio prije dvjesta godina. U drugom dijelu, koji se poklapa s piščevom maturom, čitatelja dočekuje hrvatski standardni izričaj koji biva sve jedriji da bi na kraju – nakon dviju izvanrednih „bosanskih“ priča – uskiptio od lirskih sokova u krševitom zavičaju…, zapisao je o knjizi Mate Mras.

Prigodni program je moderirao Mladen Vuković, urednik poznate emisije na Radio Splitu Kad se smijah, tad i bijah. O knjizi su govorili sam autor Nikola Kujundžić i pjesnik, esejist Ante Žužul Marinović. Zanimljivo da sva trojica potječu iz istog mjesta Podbablja kod Imotskoga. Ulomke iz knjige čitao je glumac Ante Šućur koji je s pok. Ilijom Zovkom pokrenuo amaterskom kazalište u Imotskom.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Ljubomir Gudelj, povjesničar umjetnosti i viši kustos u Hrvatskom arheološkom muzeju Split.

Predstavljanje su organizirali ogranci Matice hrvatske Metković i u Imotski.

 

OGLAS