– Jutros nismo otišli na branje mandarina u Opuzen. Nas petoro smo se vratili. Kako da idemo na testiranje kada je jedan test košta tri dana branja mandarina?, komentira žena iz Ljubuškog svoje iskustvo na hrvatskoj granici u utorak ujutro, a koje je samo jedno u nizu kojima je zabranjen ulazak u Hrvatsku bez negativnog PCR testa.

Hrvatska je nametnula novi lockdown i to za skoro sve putnike (postoje izuzetci), pa i državljane BiH koji posjeduju hrvatsko državljanstvo kao i hrvatske državljane s prebivalištem u Hrvatskoj koji iz BiH putuju u Hrvatsku. Za sve njih koji žele ući u Hrvatsku samo je jedan uvjet – negativan PCR test na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Naime, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je 30. studenog 2020. godine, a zbog zaštite pučanstva Republike Hrvatske od bolesti COVID-19 donio Odluku kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Ova odluka donesena je u predvečerje 30. studenoga, a počela je vrijediti od 1. prosinca do 15. prosinca. Donesena je bez upozorenja i bez, do sada uvriježenih 24 sata vremena kako bi se putnici upozorili i bili spremni na istu. O novom režimu i mjerama izvijestili su i iz Granične policije BiH.

Međutim, ove mjere stvorile su velike gužve na graničnim prijelazima. Mnogi putnici nisu ni bili upoznati s novim mjerama, neki su imali neodgodive poslove, neki su išli u posjet obitelji ili na posao, a nije ugodno bilo ni državljanima Hrvatske koji su se iz BiH vraćali kućama u Hrvatsku.

Više na portalu Dnevni list.

OGLAS