Hranjiva je, a niskokalorična pa je kao stvorena za one koji žele smršavjeti. Zbog svog ljekovitog djelovanja, raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. U sebi sadrži vitamine A, B, C i E kao i velike količine kalcija, antioksidansa luteina, cinka, mangana i folne kiseline.

Ljekovite tvari iz raštike pomažu u regulaciji visokog tlaka, jačaju kosti, smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje očiju. Zbog nje Dalmatinci i Hercegovci pucaju od zdravlja, a nije skupa pa si ju svatko može priuštiti. Na Dolcu se nudi na štandovima u blizini ribarnice na kojima već tradicionalno svoje proizvode nude dalmatinski OPG-ovci.

Među njima je i Ivo Marić koji raštiku rijetko propušta, a za Večernji list otkrio je i svoje omiljeno jelo, raštika na dalmatinski. Recept je, veli, jednostavan da jednostavniji ne može biti. Sve što vam treba je raštika, nekoliko krumpira, suho meso i maslinovo ulje.

– Nasjeckajte na sitno raštiku i nekoliko krumpira i stavite kuhati. Dodajte soli, papra i maslinovog ulja. Kada se skuha, iscijedite i dodajte još malo češnjaka. Posebno skuhajte suho meso i poslužite. – otkrio je omiljenu recepturu Ivo. Na kontinentu pak raštiku vole pripremati kao varivo, a i taj je recept jednostavan.

– Treba vam raštika, ja stavim i malo poriluka, krumpir narezati na kocke. Meso po želji, ja stavljam svježu vratinu, odvojim od kostiju i na kockice, netko voli suhu bravetinu da malo da miris. Kuha se i začini po želji. Za čišćenje organizma nema bolje stvari. – savjetuje pak umirovljenik Miljenko.