U manje od mjesec dana nakon što je u kineskom Wuhanu zabilježeno prvih nekoliko slučajeva nove respiratorne bolesti prouzročene koronavirusom, putnici su bolest prenijeli u još najmanje četiri zemlje, pa čak i u SAD, donosi Jutarnji list.

Zaraženo je više od 400 osoba, najmanje je devet umrlo pa ne čudi da su se pokrenuli svi svjetski autoriteti i mehanizmi za pripremu opsadnog stanja, bude li trebalo. Zato je jučer i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) sazvala stručni odbor za hitne slučajeve kako bi se odlučilo hoće li se proglasiti epidemija koja “ugrožava međunarodno javno zdravlje pa je potencijalno nužno koordinirati zajednički dogovor djelovanja na globalnoj razini”.

I u Hrvatskoj su počele pripreme za nadzor, dijagnostiku i mogući bolnički prijem pacijenata s koronavirusom.

Za tjedan dana imat ćemo sve za dijagnostiku ovog novog virusa u našoj bolnici, a također i plan organizacije posla te prijem pacijenta u našu kliniku kao centralnom mjestu za zbrinjavanje oboljelih, a nabavlja se i dodatna zaštitna oprema, kaže ravnateljica Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević”, prof. dr. Alemka Markotić. Dodaje da će se još dodatno razraditi hospitalizacija pacijenata. Vidjet će se postoji li mogućnost da ako se radi o lakšim slučajevima, bolničko liječenje možda može biti i u nekoj bolnici bližoj mjestu boravka pacijenta.

Situaciju s kretanjem koronavirusa pratit će epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U obzir treba uzeti i činjenicu da se na gradilištu Pelješkog mosta nakon proslave kineske Nove godine očekuje povratak većeg broja radnika koji su godišnji odmor proveli kod kuće u Kini , a dolaze iz svih kineskih pokrajina te brojnih turista s azijskog područja.